NavMenu

Suzana Jež, voditeljica HR odjeljenja Deichmanna - Kompanija mora služiti ljudima

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 12.09.2016. 13:18
Komentari
Podeli
Suzana JežSuzana Jež
Treću godinu zaredom kompanija Deichmann dobija titiulu najpoželjnijeg poslodavca u fashion i retail sektoru BiH. Tim povodom, direktorka HR odjeljenja Deichmana Suzana Jež kaže da je njihova vizija da kompanija mora služiti ljudima.

- Kako bismo bili najbolji prodavač cipela na malo, naši zaposlenici rade natprosječno i u okviru svakog radnog mjesta preduzetno, samostalno i usmjereno ka rezultatima - ističe Jež.

Koliko zaposlenih trenutno ima vaša kompanija? Da li do kraja 2016. godine planirate zapošljavanje i u kojem obimu? Da li ste u prvom polugodištu 2016. zapošljavali nove kadrove i u kojem broju?

- Trenutno imamo u kompaniji Deichmann obuća 137 zaposlenika. Do kraja 2016. godine planiramo otvoriti još jednu prodavnicu Deichmann na području BiH. Također, postoji mogućnost zapošljavanja u postojećim poslovnicama. S obzirom na prvo polugodište približna je ocjena zapošljavanje još 15 radnika do kraja 2016. godine.

U prvom polugodištu 2016. zaposlili smo 34 osobe, od toga smo 20 osoba na novootvorena radna mjesta u našim novim poslovnicama u Banjaluci, Trebinju i Livnu.

Da li na tržištu rada BiH pronalazite kadrove koji imaju potrebna znanja i vještine za obavljanje poslova, ili u okviru kompanije dodatno morate raditi na edukaciji zaposlenika?

- Na tržištu rada BiH pronalazimo kadrove koji ispunjavaju uslove navedene u našim oglasima. U tome nam je znatno pridonijela i veća prepoznatljivost zbog osvojene titule najpoželjnijeg poslodavca u sektoru Fashion&Retail, ali također ulažemo i u dodatnu edukaciju naših zaposlenika, bez obzira na prethodno iskustvo i znanje i bez obzira na radno mjesto na koje je osoba zaposlena. Jedan od važnih ciljeva kompanije Deichmann je razvoj zaposlenika, stoga organizujemo redovne radionice i obuke na kojima mogu naši zaposlenici pridobiti novo znanje i unaprijediti već postojeće. Vjerujemo da iza svake uspješne kompanije stoje zaposlenici koji u svojem radu nalaze zadovoljstvo i radost, zato mi kao poslodavac nastojimo da našim saradnicima ponudimo priliku za dalji profesionalni i lični razvoj.

Koliko je brend poslodavca i sveukupna briga o zaposlenicima važna za privlačenje novih i zadržavanje postojećih kadrova?

- Današnje tržište rada teži tome da tražioci posla od poslodavca ne zahtijevaju samo materijalnu sigurnost, već i radnu sredinu gdje se mogu i ostvariti. Zato možemo bez i malo sumnje potvrditi da na odluku kandidata koji traže posao važno utiče i brend kompanije. Iz vlastitog iskustva znamo da kandidati prije razgovora nastoje saznati što više o potencijalnom poslodavcu i da tačno znaju što mogu očeklivati. Svaki pojedinac ima želju da radi u kompaniji gdje je cijenjen, uvažen, gdje vlada ugodna radna atmosfera, gdje postoji mogućnost daljeg razvoja na profesionalnom nivou i gdje je lični prihod adekvatan radnoj poziciji i radnim zadacima.

Kako smo bili već treću godinu zaredom proglašeni za najpoželjnijeg poslodavca u Fashion&Retail sektoru možemo ustanoviti da je posljedica osvojene titule brojniji odaziv na naše konkurse, no, osim broja poboljšao se i kvalitet pristiglih prijava. Na ime, primamo više biografija od kandidata koji posjeduju radno iskustvo traženo u konkursu. Značajno se povećao i broj pristiglih otvorenih molbi što možemo razumijeti kao posljedicu, a i kao uzrok toga da su tražioci posla i ostali u kompaniji Deichmann prepoznali poželjnog poslodavca.

Vjerujemo da su najbolji brend naše kompanije zaposlenici. Oni predstavljaju direktan i najčešće prvi kontakt potencijalnih kandidata sa našom kompanijom. Važan pokazatelj da su naši zaposlenici zadovoljni uslovima rada u kompaniji Deichmann je niska fluktuacija. Osoba koja se osjeća dobro na svome radnom mjestu i se identifikuje sa kompanijom, je motivisan zaposlenik koji ne razmišlja o promjeni poslodavca. Naši zaposlenici se ponose faktom da smo bili proglašeni Najpoželjnijim poslodavcem u sektoru Fashion&Retail, jer su svjesni da je ova nagrada prije svega rezultat njihovog truda i rada.


Šta biste istakli kao najvažniju prednost vaše kompanije kada je u pitanju odnos prema zaposlenima, šta vas to izdvaja od ostalih poslodavaca?

- Vjerujemo da je važno da su vrijednosti koje zastupa naša kompanija vrijednosti sa kojima se mogu identifikovati i naši zaposlenici. Za vlasnike dobit i rast kompanije nisu namijenjene samima sebi. Vizija kompanije Deichmann je podređena misli vodilji - Kompanija mora služiti ljudima.

Kako bismo bili najbolji prodavač cipela na malo, naši zaposlenici rade natprosječno i u okviru svakog radnog mjesta preduzetno, samostalno i usmjereno ka rezultatima – samostalnost. Naši rukovodioci moraju u tu svrhu stvoriti odgovarajući manevarski prostor za samoinicijativnost zaposlenika, samoodgovornost i ponos na postignute rezultate, i sa svakim pojedinačnim saradnikom postupati kao sa osobom sa svim svojim sposobnostima, potrebama i problemima.

Razvoj kadrova je u preduzeću jedna od najznačajnijih strateških smjernica. Razvoj naših zaposlenika je naš prioritet zato u njihov razvoj puno ulažemo, od tečajeva i radionica do seminara koji su, naravno, prilagođeni pojedincu odnosno njegovom radnom mjestu. Razvijamo svijest da su obrazovanje, osposobljavanje i osviještenost naše osnovno pravo, dužnost i odgovornost.

Šta za vašu kompaniju znači priznanje Najpoželjniji poslodavac?

- Prije svega je za nas od velikog značenja mišljenje "neutralnih" osoba koje posao traže ili imaju želju da ga mijenjaju, tako možemo utvrditi što je važno njima i što misle o nama kao poslodavcu. Izbor na natječaju Najpoželjniji poslodavac služi nam kao vanjsko mjerilo odnosno pokazatelj da potvrdimo da li naša zalaganja kreću u pravom smjeru. Rezultat istraživanja je također i ogledalo kompanije koje nam pokaže na kojem području radimo dobro i gdje još imamo rezerve.

Izbor najpoželjnijeg poslodavca godine nije samo istraživanje mišljenja o radnim mjestima i o preduzećima, nego je to i aktivan podsticaj napretku na području upravljanja ljudskim potencijalima, podsticaj preduzetnosti i kreativnom pridonosu zaposlenih ka uspjehu i rastu preduzeća.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.