NavMenu

Stjepan Kumrić, član Uprave Fabrike cementa Lukavac - Gradimo brend u proizvodnji betona

Izvor: eKapija Utorak, 23.08.2016. 09:10
Komentari
Podeli
Stjepan KumrićStjepan Kumrić
Fabrika cementa Lukavac regionalno je poznata po proizvodnji cementa, a to bi uskoro mogla da postane i u proizvodnji betona. Širenjem poslovanja na taj segment, kompanija je odučila da postojeću tržištu marku FCL razdvoji na dva brenda – Lukavac Cement i Lukavac Beton.

Stjepan Kumrić, član Uprave Fabrike cementa, kaže u intervjuu za eKapiju da je probna proizvodnja betona završena i da je sada cilj izgraditi brend kakav je i Lukavac Cement. Kompanija, takođe, planira naredne dvije godine uložiti 20 mil KM u proizvodnju i projekte zaštite okoline. FCL je, inače, među prvim firmama u BiH počela da koristi energiju dobijenu spaljivanjem otpada.

eKapija: Povodom uvođenja novih brendova, Lukavac Cement i Lukavac Beton, rekli ste da će se beton proizvoditi u dva nova pogona, u Sarajevu i Banjaluci. Kada su ti pogoni izgrađeni i koliki su kapaciteti?


- Tokom 2015. godine krenuli smo sa probnom proizvodnjom betona u oba pogona u Banjaluci i Sarajevu čiji su kapaciteti 90 m3 /h. Tokom 2016. godine stekli smo potrebno iskustvo i znanje da možemo krenuti sa zasebnim brendom, Lukavac Beton, gdje ćemo biti prepoznati kao siguran i pouzdan partner u gradnji.

eKapija: Kako ste u regionu prepoznatljivi po proizvodnji cementa, kakva su očekivanja od programa betona?

- Naš imperativ je da stvorimo prepoznatljiv brend u proizvodnji betona, kao što smo prepoznatljivi po Lukavac Cementu. Želimo tržištu ponuditi visok kvalitet proizvoda i usluge, vrijednosti kojima ćemo graditi imidž našeg novog brenda Lukavac Betona.

(Foto: Fclukavac.ba)
eKapija: Sa kim sve danas sarađuje Fabrika cementa Lukavac? Ko su vaši tradicionalni kupci?


- To su građevinske firme, betonare, proizvođači proizvoda na bazi cementa, te trgovci koju kupuju uvrećani cement. Naša poslovna opredjeljenost jeste da gradimo partnerski odnos sa svojim kupcima, nudeći im stručnu pomoć i podršku pri realizaciji krupnih i zahtjevnih projekata, pri čemu smo uvijek spremni odgovoriti na specifične zahtjeve u pogledu kvaliteta proizvoda.

eKapija: Koji su to domaći infrastrukturni projekti posebno primamljivi za Fabriku cementa Lukavac?

- Dionice na Koridoru Vc, termoelektrana Stanari, dionice na autocesti Banjaluka – Doboj, zaobilaznica oko Brčkog, samo su neki od projekta u koje smo bili nedavno uključeni ili na kojima radimo. Svakako da je izgradnja Bloka 7 termoelektrane u Tuzli projekat od velikog značaja, kako za nas, tako i za druge građevinske firme i proizvođače.

eKapija: Kako vidite tržište regiona u segmentu cementa i betona? Gdje vidte šansu za još veći proboj?

- Tržište cementa u BiH kao i u cijeloj regiji je pretrpjelo veliki krah sa ekonomskom krizom 2008. godine bilježeći pad od preko 40%. Politička nestabilnost, velika stopa nezaposlenosti, nelikvidan javni sektor ne mogu kvalitetno doprinijeti značajnijem oporavku građevinskog sektora koji se još uvijek nalazi na koljenima u poređenju sa periodom prije krize.

eKapija: Austrijski Accentus Beteiligungs je vaš većinski vlasnik. Šta za poslovanje znači biti dio ove grupacije?


- Biti dio velike grupacije znači imati konstantnu podršku i pomoć ne samo finansijsku kada to zatrebate, nego je tu nemjerljiva pomoć u savjetima i edukacijima svakodnevnog poslovanja, organizacije i naravno novih trendova koje oni usvoje i prenesu na nas.

eKapija: Prvi ste u BiH počeli koristiti energiju dobijenu spaljivanjem otpada, a najavili ste i da ćete do 2018. godine investirati 10 mil EUR u tehnološki razvoj i očuvanje okoliša. Koje će to konkretne investicije biti?

- Upotreba alternativnog goriva zahtjeva cjelokupan sistem od prijema zamjenskog goriva, njegove pripreme, skladištenja, transporta, doziranja, te suspaljivanja u rotacionoj peći. Investicijom će biti obuhvaćeni svi projekti koji su neophodni kako bi se sistem upotrebe alternativnih goriva integrisao u već postojeći sistem proizvodnje. Proizvodni proces je živ sistem koji se mijenja i koji se mora stalno optimizirati kako bismo imali što efikasniju i ekološki što prihvatljiviju fabriku.

eKapija: Koji su planovi Fabrike cementa Lukavac do kraja godine?


- Fabrika cementa Lukavac kontinuirano radi na novim projektima, a u naredne dvije godine planiramo uložiti 20 mil KM u proizvodnju i zaštitu okoliša, te raditi na poboljšanju kvaliteta zraka i životne sredine. U sve projekte ulazimo maksimalno profesionalno i posvećeno s velikim ciljevima i trudimo se doprinijeti i razvoju lokalne zajednice, te cijele Bosne i Hercegovine. Važno je naglasiti da se sve što Fabrika cementa Lukavac radi bazira i na otvaranju novih radnih mjesta.

T.B.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.