NavMenu

Maja Mehmedović, izvršna direktorica ProCredit Bank - Korisnici žele da im usluge budu dostupne 24 sata

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.06.2016. 09:18
Komentari
Podeli
Maja MehmedovićMaja Mehmedović
Tokom prošle godine ProCredit banka je u svim poslovnicama uvela Zone 24/7, što znači da je ona svojim klijentima na raspolaganju 24 časa, 7 dana u nedjelji. Ona je ujedno i jedina banka u BiH koja je na ovaj jedinstven način olakšala posao klijentima.

- Naši korisnici imaju na raspolaganju bankomate za isplatu i uplatu gotovine, dnevno noćne trezore za pologe pazara, te terminale za elektronsko bankarstvo i informisanje o uslovima i ponudi banke - kaže Maja Mehmedović, izvršna direktorica ProCredit banke.

U razgovoru za "eKapiju" Maja Mehmedović pojašnjava da su ovaj koncept uveli baš po željama klijenata, koji u današnjem brzom vremenu žele lako dostupne usluge i informacije iz banke. Uskoro će ponuditi i mogućnost pologa i podizanja novca u evrima, kao i višenamjensku karticu koja će klijentima omogućiti raspolaganje sredstvima na svim računima koje imaju unutar banke.

eKapija: Fizička lica sve više uviđaju prednosti elektronskog bankarstva, čime najprije štede vrijeme, a i novac. Šta ProCredit banka nudi svojim klijentima u oblasti elektronskog bankarstva?

- Za ProCredit banku koja je orjentirana pružanju bankarskih usluga privredi, malim i srednjim preduzećima u BiH, imperativ je da uvažava vrijeme svojih klijenata te da svoje usluge klijentima ponudi u onom trenutku kada je njihovo obavljanje potrebno, bez obzira na radna vremena poslovnih jedinica. Upravo usluga elektronskog bankarstva ProCredit Bank- ProB@nking fizičkim i pravnim licima omogućava da uz računar i/ili pametni telefon i internet konekciju imaju pristup svim svojim računima te da obave sve vrste plaćanja, bez obzira gdje se u tom trenutku nalazili. Osim toga, ProCredit banka je prošle godine u svim svojim poslovnicama implementirala koncept Zona 24/7 čime su svim klijentima, pored terminala za elektronsko bankarstvo, na raspolaganju bankomati za isplatu i uplatu gotovine i depozitni sefovi, posebno značajni za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, a koji omogućavaju pologe gotovog novca i pazara. Na ovaj način ProCredit Bank je za klijente otvorena 24 sata, 7 dana u sedmici.

eKapija: Koliko su građani upoznati sa prednostima elektronskog bankarstva? Da li se ono koristi u dovoljnoj mjeri?

- Brzina, jednostavnost, sigurnost i cjenovna prihvatljivost su prednosti elektronskog bankarstva koje klijenti itekako cijene i rado se odlučuju za ovaj vid usluge. Kako bismo klijentima, ali i svim zainteresovanima, približili ovaj vid usluge na našoj web stranici mogu pronaći demo verziju elektronskog bankarstva. Demo verzija elektronskog bankarstva predstavlja virtualnu platformu koja Vam omogućava da isprobate sve opcije elektronskog bankarstva prije nego se odlučite za korištenje istog. ProCredit Bank odavno pruža uslugu elektronskog bankarstva čiji korisnici su u stalnom porastu, što dovoljno govori o zainteresovanosti i svijesti naših građana o istom.

eKapija: ProCredit banka se može pohvaliti samouslužnim zonama 24/7 u poslovnicama širom BiH, a u kojima klijenti mogu završiti većinu poslova sa bankom bez dolaska na šalter. Koliko je i ovaj projekat dio procesa "izmještanja" usluga van filijala banke?

- ProCredit Bank je prva banka u BiH koja je na sistematski način pristupila implementaciji koncepta samouslužnih zona. Shodno tome, u svim poslovnicama banke klijenti mogu pronaći Zone 24/7 koje predstavljaju svojevrsna "predsoblja" poslovnica, a u kojima klijenti mogu obaviti sve bankarske transakcije koje se tiču poslovanja sa gotovinom, te upravljanja tekućim i štednim računima. Kako je Zona 24/7 dio svake poslovnice ProCredit Bank ne možemo govoriti o ovom procesu kao procesu "izmještanja" usluga van filijala. Štaviše, Zona 24/7 predstavlja mjesto gdje će klijenti obaviti sve transakcije bez čekanja u redovima dok su im istovremeno, u toku radnog vremena poslovnice, na raspolaganju naše kolege - Savjetnici za klijente. Samim tim Savjetnici za klijente su na raspolaganju klijentima isključivo za savjetovanje o njihovim finansijskim potrebama, štednji ili investicijama za razvoj biznisa. Na ovaj način, Savjetnici za klijente ProCredit Bank se mogu u potpunosti posvetiti savjetovanju klijenata, bez istovremenog provođenja platnih transakcija i sličnih poslova operativne prirode.

eKapija: Koje su to transakcije koje klijenti mogu obaviti u Samouslužnim zonama i šta je to što vaš koncept samouslužnog bankarstva izdvaja?

- Za privrednike, dostupnost banke, kvalitet, efikasnost, ali i cijena pružanja usluga su kriteriji pri odabiru partnerske banke. ProCredit banka je upravo vodeći se tim kriterijima osmislila koncept Zone 24/7 u kojoj klijenti, kako sam prethodno navela, bez vremenskog ograničenja, imaju na raspolaganju bankomate za isplatu i uplatu gotovine, dnevno noćne trezore za pologe pazara, te terminale za elektronsko bankarstvo i informisanje o uslovima i ponudi banke. Koncept je jedinstven jer klijentima omogućava da u jednom prijatnom okruženju obave sve svoje transakcije u bilo koje doba dana ili noći, sigurno i bez čekanja u redovima.

eKapija: Kako vidite bližu budućnost usluga elektronskog bankarstva u BiH? Gdje su najveći otpori – nerazumijevanje od strane klijenata, strah od uzurpacije podataka…?


- Govoreći sa aspekta ProCredit banke, i uzimajući u obzir trend u svijetu, vjerujem da će tradicionalno transakciono bankarstvo i upravljanje gotovinom biti zamijenjeno upravo novim modernim principima bankarskog poslovanja. To prije svega uključuje elektronsko bankarstvo a zatim i sve ostale načine poslovanja koji će omogućavati klijentima plaćanja i korištenje ostalih usluga bez dolaska u poslovnice banaka. Dinamično okruženje u kojem živimo i svakodnevne promjene u poslovnom svijetu jednostavno iziskuju brze, sigurne i povoljne bankarske transakcije dostupne 24 sata. Samim tim, klijenti sami iniciraju takve vrste usluga i to je razlog zašto smo i mi odlučili da implementiramo koncept Zone 24/7. Ono što moram naglasiti jeste da je sigurnost prioritet te da ProCredit banka kontinuirano ulaže u unaprijeđenje procesa kontrole sigurnosti podataka, omogućavajući klijentima obavljanje transakcija bez straha od zloupotrebe njihovih podataka.

eKapija: Koji su budući planovi ProCredit banke kada je riječ o digitalnom poslovanju?

- U narednom periodu ProCredit Bank će nastaviti ulaganje u Zone 24/7 koje će dodatno unaprijediti uvođenjem mogućnosti pologa i podizanja novca u EUR valuti, pologa kovanica na bankomatima te uvođenjem nove, višenamjenske, kartice koja će klijentima omogućiti raspolaganje sredstvima na svim računima koje imaju unutar banke. Osim toga, uzimajući u obzir cjelokupno poslovanje ProCredit Bank nastojimo kroz sve usluge pružiti podršku malim i srednjim preduzećima. S tim u vezi, ProCredit Bank je početkom godine, donijela odluku o ukidanju naplate naknada za prilive iz inostranstva od strane ProCredit Bank omogućavajući na taj način izvoznicima u BiH da ovu uslugu koriste bez naknade banke primaoca. Dodatno, kroz jedinstveni sistem međunarodnih plaćanja ProPay, ProCredit banka je uvela fiksnu naknadu za sva plaćanja unutar ProCredit grupacije, u iznosu od 2,5 EUR. Time smo našim izvoznicima ponudili uslugu po evropskim standardima.

Teodora Brnjoš

Kompletan sadržaj Tematskog biltena "IT - Investicija koja se brzo vraća" možete pročitati OVDJE.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.