NavMenu

Franjo Bobinac, direktor "Gorenja" - Za rast ekonomije povezujte entitete

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 30.05.2016. 09:37
Komentari
Podeli
Franjo Bobinac (Foto: gorenjegroup.com)Franjo Bobinac
Kao jedan od najiskusnijih slovenačkih menadžera, direktor i predsjednik Upravnog odbora "Gorenja" Franjo Bobinac svoju je karijeru u ovoj firmi započeo davne 1986. godine.

Poznati proizvođač bijele tehnike i kućanskih aparata "Gorenje" je u periodu do 2016. godine izraslo u svojevrsnog giganta sa prihodima od 1,22 mlrd EUR i to samo u 2015. godini. Bobinac je i bio član Upravnog odbora Samita 100 biznis lidera jugoistočne Evrope koji se protekle sedmice održao u Sarajevu. Portal "Faktor" je s njim razgovarao o ekonomskom razvoju BiH i čitave regije Zapadnog Balkana, te da li "Gorenje" planira investirati u BiH.

Kakva su Vaša očekivanja od "Samita 100", te kakvu poruku šalje činjenica da je prvi put ovaj događaj organizovan u Sarajevu?

- Ovo je peti "Samit 100" i od samog početka cilj je bio ujedinjavati region pri čemu smo mi, poslovni lideri, učinili prve korake, a što su nakon toga slijedili i političari. Možemo biti ponosni da je ovo postao važan događaj koji BiH ugošćuje prvi put. Ovo je i simbolična gesta, ukazujući na to da je Sarajevo grad u srcu regiona kojem je data mogućnost i zadatak organiziranja događaja na ovako visokom nivou. Očekujemo da ovogodišnji "Samit 100" nastavi misiju od prethodnih godina, te da se izgradi još više veza i partnerstava, ali i da privrednici u prisustvu političara razgovaraju o važnim temama poput infrastrukture, energije, zaštite okoliša, digitalizacije, pametnih gradova i niza drugih pitanja.

Uporedo sa skupom privrednika, u Sarajevo stiže i veliki broj državnika u okviru političkog procesa Brdo Brijuni. Kako Vi vidite vezu između politike i ekonomije u kontekstu privrednog rasta Zapadnog Balkana?

- Kroz čitav period svog postojanja "Samit 100" je išao u korak sa raznim drugim pozitivnim inicijativama u regionu, uključujući naravno i proces Brdo Brijuni koje podržava i Evropska unija. Problemi na Balkanu su sve samo ne jednostavni. Iako mi je teško za nekog tvrditi da podržava nacionalističku retoriku, možemo reći da postoje mogućnosti da se više fokusiramo na retoriku koja nas sve može ujediniti, a odlična prilika za to je i događaj "Samit 100".

Nedavno ste najavili širenje proizvodnog pogona "Gorenja" u Valjevu u Srbiji kazavši "Gorenje gdje dođe, tu i ostane". Da li možemo očekivati u budućnosti investiciju "Gorenja" u BiH?


(Foto: gorenjegroup.com)
- Trenutno su naši proizvodni kapaciteti locirani u Sloveniji, Srbiji i Češkoj Republici. Strateški plan grupacije "Gorenje" za period 2016-2020 ne predviđa izgradnju proizvodnih pogona u drugim područjima. Umjesto toga, radit ćemo na optimizaciji naših postojećih pogona.


Vlasti u BiH provode niz ekonomskih mjera s ciljem poticanja privrednog rasta. Kao osoba sa bogatim iskustvom u ekonomiji, šta Vi smatrate prioritetnim reformskim pravcima u tom kontekstu?


- Vlasti u BiH treba da rade na uvezivanju entiteta u zemlji i izgradnji snažne infrastrukture neophodne za privlačenje stranih investicija. U vašoj zemlji ima mnogo vrijednih i obrazovanih osoba koje bi mogle raditi u nizu industrija. Uvjeren sam da razvoj jedne zemlje, ma koja god da bila, ne može biti posmatran izdvojeno, te da fokus mora biti i na razvoju kompletnog regiona.

Gdje vidite "Gorenje" u narednih 5 do 10 godina?


- U sljedećih pet godina "Gorenje" će biti kompanija koja će ostvarivati više od 1,5 mlrd EUR prihoda, kao što je predviđeno našim strateškim planom. Pored toga, u budućnosti ćemo se još više fokusirati na naše globalne brendove, ne samo u sektorima u kojima smo već sada prisutni, već i u premium segmentu. Dodatno ćemo raditi na podsticanju prodaje našeg premium brenda "Asko", te ćemo povećati prodaju u Australiji, SAD-u i Bliskom istoku. Evropa će naravno i dalje biti naše najvažnije tržište, a vjerujem da ćemo ostvariti snažan proboj i na tržištu zapadne Evrope gdje možda trenutno nismo toliko jaki.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.