NavMenu

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a - Popravljamo sistem koji se godinama urušavao

Izvor: Dnevni avaz Srijeda, 13.04.2016. 15:32
Komentari
Podeli
Sebija Izetbegović (Foto: YouTube/screenshot)Sebija Izetbegović
Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) duguje oko 100 mil KM i naravno da su stvari popravljene, ali ne možete za tri mjeseca popraviti nešto što se godinama urušava, kaže u razgovoru za "Dnevni avaz" Sebija Izetbegović, direktorica najveće bolnice u Bosni i Hercegovini.

Izetbegović je za taj list kazala da je zdravstvo u vrlo teškom stanju, naglašavajući da jedini način da ova oblast bude uređena jeste ozbiljna reforma, na kojoj insistira, kako bi pacijenti dobili bolju i kvalitetniju uslugu.

Kako ćete se izboriti s ovom situacijom? Kolika su trenutna dugovanja KCUS-a?

- Pokušavamo konsolidovati stanje urednim plaćanjem dobavljača, ali ravnopravno. Ne postoje privilegovani. Svima plaćamo po dospijeću prispjelih obaveza i u skladu s visinom duga. Uputili smo pisma u kojima smo objasnili stanje i zamolili za strpljenje. Želimo da nas dobavljači shvate kao ozbiljne saradnike i ne ugroze liječenje pacijenata. Aktivirali smo se u naplati pruženih usluga. Do sada smo isplatili prispjelih obaveza u vrijednosti 13 mil KM. Hvala Bogu, sada se u zdravstvu pitaju oni koji se razumiju i koji žele da poprave naslijeđeno stanje. Ponavljam, situacija jeste teška, ali smo, ipak, zaustavili propadanje. Borimo se svim raspoloživim sredstvima, a najviše predanim i ozbiljnim radom.

Koje su mjere, konkretno, poduzete da se stanje popravi?


- Racionalizacija potrošnje bila je jedna od prvih mjera - troškovi i nepotreban kadar npr. u kabinetu generalnog direktora, njihovi računi i mobilni telefoni. Službena putovanja, izostajanja s posla potpuno su reducirana. U posljednjih godinu dana, od 1. januara do 31. decembra 2015, primljena su u KCUS 163 uposlenika, veliki broj nemedicinskog kadra, više članova iz iste porodice?! Neki od njih su odlukama direktora proglašavani deficitarnim kadrom ili odmah postajali šefovi.

Klinike su se cijepale na male odjele tako da svi specijalisti budu i šefovi. Na odjelu gdje radi sedam doktora svih sedam su šefovi. Jedan doktor je šef sobe sa samo tri kreveta. Sada moramo pristupiti objedinjavanju i racionalizaciji.

Pacijenti su zbunjeni s obzirom na to da je posljednjih dana donesena odluka da sa KUM-a većina njih bude proslijeđena na kontrole u Opću bolnicu. Možete li nam reći o čemu se radi?

- Pacijenti nemaju razloga za zbunjenost niti zabrinutost. Ponedjeljkom i petkom radit će KUM Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš". Tamo je zaposleno sedam specijalista urgentne medicine. To su odlični doktori koji mogu pružiti odličnu uslugu. Prate ih medicinske sestre i tehničari, dežurni specijalisti i pripravni specijalisti. Opća bolnica ima vrhunsku dijagnostiku CT, MRI, RTG, biohemijski laboratorij, punu apoteku, nemaju finansijskih gubitaka - to je dobra podloga za uspješan rad KUM-a.

Ovdje se radi o preraspodjeli posla. Kolege iz Opće bolnice samo će rasteretiti KUM KCUS-a dva dana. Za to vrijeme mi ćemo adekvatno očistiti prostore i opremu i odmoriti osoblje. Kao što rekoh, KCUS ima samo četiri specijalista urgentne medicine, od kojih je jedan invalid 2. kategorije. Mi ćemo, dakle, s četiri specijalista raditi pet dana, a Opća bolnica sa sedam specijalista samo dva dana. Pacijenti u ovom slučaju profitiraju. Neće ih primati umorni i nervozni uposlenici, nego ljudi koji su sposobni, odmorni i ljubazni.

(Foto: facebook.com)
Jesu li u planu još neke izmjene u dosadašnjem načinu liječenja?


- U planu su "izmjene" koje ne bi trebalo tako da se zovu. U planu je da svi počnu da istinski rade posao za koji primaju plaću. U planu je da se radno vrijeme svih zdravstvenih ustanova prilagodi Zakonu o zdravstvenoj zaštiti i usluga koju pružaju učini dostupnom bolesnicima. Bolesnici moraju dobiti uslugu tamo gdje je i predviđeno, a ne da se kreću od ustanove do ustanove. Zdravstveni radnici, također, moraju biti zaštićeni od pretjeranog iscrpljivanja, dupliranja rada i nepotrebnog trošenja zdravstvenih sredstava.

Koliko je važno da što prije, radi pacijenata, zaživi reforma zdravstva?

- Reforma zdravstva je neophodna, mada će nekima biti i bolna. Moraju se napraviti restrikcije nepotrebnih troškova, dupliranja usluga, poštivanja radnog vremena, radnih obaveza. Krevetni kapaciteti moraju biti popunjeni 85 posto, da bi bili isplativi, oprema mora biti stalno u upotrebi. Ne možete dozvoliti postojanje liste čekanja na određenu uslugu, a da svi sa te klinike rade dopunski ili da u isto vrijeme po deset uposlenih bude na plaćenom odsustvu ili na putovanju.

Prioritet je da pacijenti u što kraćem periodu dobiju što bolju i što bržu uslugu. Mi smo u prvih sedam dana potpuno ukinuli čekanje pred biohemijskim laboratorijima. Preraspodjelom postojećeg kadra radimo dijagnostiku dojke u dvije smjene. Naše doktorice svaki slučaj gdje postoji ozbiljna sumnja, u potpunosti završe za najduže sedam dana. To je izvanredan uspjeh.

Reforma bi trebalo da zaživi što prije. Njoj se opiru samo oni koji sebično žele da zadrže određene beneficije koje su ranije stekli. U reformama morate misliti i na bolesnike i na uposlenike. Naše medicinske sestre i tehničari rijetko se spominju, a zaslužuju dobre uslove za rad i dobre plaće. Naši doktori uspješni su svuda u svijetu. Zašto ne napravimo sistem u koji se svi mogu uključiti i besprijekorno djelovati? Zašto pacijent s povišenom temperaturom mora da se najavi na pregled? Ko zna kad će dobiti temperaturu? Zašto takvi pacijenti odu u Hitnu pomoć? Hitna pomoć ne služi za to, za to se ide u dom zdravlja.

Uposlenici moraju shvatiti da se plaća zarađuje i moraju zasukati rukave. Nikada ne zaboravite da smo svi potencijalni pacijenti i dajte podršku da provedemo reforme. Vrlo brzo će se vidjeti pozitivni rezultati. Kada prestanemo rasipati novac, tada će biti više i za lijekove i za plaće uposlenika.

Mnogi su sporili Vaše imenovanje. Još se mogu čuti kritike da donosite "krupne izmjene koje ne idu na ruku pacijentima"?

- Konkurs je bio javni i svi zainteresirani mogli su se prijaviti. To je svakako "stara" tema. Bolje je da se bavimo onim što je ispred nas. Moramo stvoriti zdravstveni sistem u kojem će naši građani dobiti usluge koje im pripadaju, a ne moljakati pomoć i skupljati pare za odlazak u inostranstvo.


(Foto: facebook.com)
Da li znate da u KCUS-u postoje tri odjeljenja za transplantaciju? Da li znate da ne postoji odjeljenje za opekotine, a postoji šef toga odjeljenja? Da li znate da je to odjeljenje ukinuto odlukom Upravnog odbora KCUS-a i da sada teško opečeni pacijenti leže na Odjelu hirurške intenzivne njege? Pacijenti s teškim opekotinama tamo ne mogu imati pravilno liječenje, a predstavljaju veliku epidemiološku opasnost za ostale pacijente na odjelu. Zar ne mislite da je vrijeme za promjene? Sve promjene koje radimo itekako idu na ruku pacijentima. Idu na ruku i uposlenicima. Ne može više niko ispijati kafe po cijeli dan dok drugi odrađuju posao. Moraju raditi svi uposleni. Svaki dan ostajem do dugo iza radnog vremena, kao i svi u Kabinetu. Situacija je ozbiljna, pa se tako moramo i ponašati.

Najavili ste ukidanje "dvojne prakse" za ljekare. Kada se može očekivati da ovo pitanje bude uređeno?

- Dvojna praksa mora biti ukinuta. Svi koji žele raditi privatno, mogu da odu. Zaposlit ćemo one koji jedva čekaju posao. Dovest ćemo stručnjake koji će ih educirati. Ne možete tolerisati transferiranje pacijenata iz državne ustanove u privatne od strane uposlenika.

U tom smislu treba zakonski djelovati i propisati mogućnosti. Zakon o radu kaže da uposlenik nakon dežure treba biti van rada naredni dan ili dva. Kako to da ne mogu raditi u državnoj, a mogu u privatnoj praksi? Poslodavac ima pravo da ne da saglasnost onome za koga procijeni da ne radi dovoljno tamo gdje prima plaću. Osobito ako ti uposlenici u radno vrijeme ili u vrijeme dežure odlaze u privatne ordinacije. Treba razmisliti o uvođenju privatne prakse u zdravstveni sistem. Oni koji zadovoljavaju uslove trebalo bi da budu konkurentni.

Koliko je trenutno uposlenih u najvećoj medicinskoj ustanovi u BiH, imate li u planu nova zapošljavanja?


- Previše uposlenih, oko 3.776. Dosta ih je kojima je istekao ugovor. Naravno da imamo namjeru zapošljavati, ali samo po istinskim potrebama, a i zakonu.

Možemo li se nadati boljem zdravstvu?

- Možete se nadati boljem zdravstvu. Mi ćemo dokazati, ako Bog da, da se ozbiljnim radom može sve popraviti.

Ozbiljna studija za reforme

- Reformi bi trebalo da prethodi ozbiljna studija s tačnim podacima o zdravstvenom kadru u KS kao i profilu kadra

- Tačni podaci o zdravstvenom stanju kao i potrebama građanstva (praćenje bolesti)

- Tačni podaci o raspoloživoj opremi i stanju opreme, prostorima kojima raspolaže zdravstvo, tačni podaci o finansiranju

- Sigurno rješenje bilo bi fuzioniranje, tj. ujedinjavanje ustanova koje rade sličan ili isti posao. Ušteda bi bila višestruka, jedan menadžment, više osoblja za rad i dežure, jedan režijski trošak, jedna apoteka. Naravno, pacijenti bi bili mnogo sretniji - nema lutanja od ustanove do ustanove. Kad dođu, mogu dobiti sve usluge na jednom mjestu, u vrlo kratkom vremenu - kaže dr. Izetbegović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.