NavMenu

Ilija Studen, generalni direktor "Bimala" - Ove godine ulažemo puno u oživljavanje agrara u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 14.04.2016. 08:49
Komentari
Podeli

Ilija StudenIlija Studen
Jedini proizvođač jestivog ulja u BiH, i jedan od vodećih regionalnih proizvođača, brčanski "Bimal" iz godine u godinu bilježi rast prihoda. Kompanija koja posluje u okviru "Studen Holdinga" ostvarila je u 2015. godini neto dobit od 7,25 mil KM, što je dvostruko više nego godinu ranije kada je dobit iznosila 3,61 mil KM.

U kompaniji "Bimal" kažu da je jedan od najvećih uspjeha u prošloj godini bio plasman proizvoda na kinesko tržište, dok su u rafineriji u Brčkom stvoreni uslovi za povećanje kapaciteta i efikasniju isporuku jestivog ulja na domaća i strana tržišta. Najveći problem za ovu kompaniju, koja je najznačajniji otkupljivač uljarica na području BiH, predstavlja poljoprivredna proizvodnja. Ilija Studen, generalni direktor kompanije "Bimal" navodi u intervjuu za portal "eKapija" da ove godine planiraju da ulože značajna sredstva u organizaciju te proizvodnje i oživljavanje agrara na području BiH.

eKapija: Prošla godina je završena prilično uspješno, neto dobit kompanije je udvostručena. Koji uspjeh je naročito obilježio tu godinu?

- U tržišnom smislu, najveći uspjeh je svakako plasman proizvoda na kinesko tržište i otvaranje perspektive za dalje širenje na području Bliskog istoka i Kine. U proizvodnom smislu, veliki uspjeh smo postigli u pogonu rafinerije u Brčkom, gdje smo tokom cijele prošle godine u stabilnoj proizvodnji stvorili uslove za daljnje povećanje kapaciteta, s ciljem podizanja efikasnosti isporuke jestivog ulja za domaće i inostrana tržišta. Svakako, svaki naš uspjeh rezultat je timskog rada na koji smo ponosni i sretni smo što se broj zaposlenih u "Bimalu" iz godine u godinu povećava.

eKapija: Najavili ste da je moguće povećanje kapaciteta proizvodnje u saradnji sa stranim investitorima. Dokle se stiglo sa tim, o kojim tržištima je riječ i kako bi se odvijala saradnja?

- Da. "Studen holding", čija je članica kompanija "Bimal", u prošloj godini je najavio spremnost na saradnju sa investitorima na proširenju kapaciteta industrije ulja, poljoprivredi i drugim projektima u prehrambenoj industriji.

"Bimal", kao jedini i najznačajniji otkupljivač uljarica na domaćem tržištu upravo najveći problem vidi u poljoprivrednoj proizvodnji na području BiH i planiramo aktivno raditi na oživljavanju agrobiznisa u zemlji. Ovo je naša strateška odluka od početka poslovanja, ali kroz godine teškog rada postali smo svjesni da na tome moramo više samostalno raditi. Ove godine uložićemo značajna sredstva u organizaciju poljoprivredne proizvodnje i pozivamo farmere da više proizvode uljane kulture, a mi se svojim kapacitetima obavezujemo da otkupimo i preradimo sve proizvedene količine.

eKapija: Uvozne sirovine su daleko zastupljenije u vašoj proizvodnji od domaćih. Koliko ste u 2015. godini otkupili sirovina sa domaćih parcela i da li su se te količine povećale u odnosu na ranije godine?

- Gledajući procentualno u odnosu na ukupno prerađene sirovine, otkupljeno je jako malo sirovina sa domaćih polja, uz napomenu da su otkupljene sve proizvedene količine uljarica u BiH. Ponovo moramo istaći problem u poljoprivredi koji se ogleda u više faktora. Ako zanemarimo problem nepostojanja adekvatne državne agrarne politike, problem su i mali broj poljoprivrednih zadruga koje bi bile u stanju kvalitetno organizovati proizvodnju i veliki broj malih farmera sa usitnjenim posjedima i zastarjelom mehanizacijom, te je potrebno pronaći adekvatna rješenja za šta su potrebne investicije.

"Bimal" već godinama poljoprivrednicima obezbjeđuje sjeme, hemijska sredstva i đubrivo i garantuje otkupnu cijenu roda, ali potrebno je uložiti tehnološki-projektne napore za povećanje proizvodnje. U svojoj namjeri da povećamo površine pod uljaricama u BiH, "Bimal" ima jasne ciljeve i planove za ovu godinu.

(Foto: Bimal grupa)
eKapija: Prošle godine su u Posavini i Semberiji pronađene parcele sa genetski modifikovanom sojom. Na koji način vršite kontrolu sirovina prilikom otkupa?

- U laboratorji "Bimala" provodi se ELISA (roundup ready) test kojim se u trenutku određuje prisustvo GMO u sjemenu. "Bimal" je oduvijek imao jasnu strategiju, a to je proizvodnja bez genetske modifikacije koju primjenjujemo otkako je "Bimal" privatizovan 2002. godine. Razlog za ovu opredijeljenost je jednostavan, "Bimal" svoju budućnost i mjesto na velikom i konkurentnom tržištu vidi u proizvodnji non-GMO hrane.

Naša kompanija je od 2012. godine članica "Dunav soja" asocijacije, koja promoviše i potiče uzgoj genetski nemodifikovane soje na području dunavske regije. Kao članica ove asocijacije, "Bimal" vrši otkup i proizvodi non-GMO proizvode od soje i sojinu proteinsku sačmu, kako bismo obezbijedili da i finalni proizvodi, kao što su naprimjer jaja, mlijeko i meso, budu također bez genetske modifikacije.

eKapija: Koliko je udio svakog od proizvoda u ukupnim prihodima kompanije?

- Osnovni proizvodi kompanije "Bimal" su jestivo ulje, zatim proteinska sačma i lecitin, i ovim redom zauzimaju mjesto u ukupnim prihodima kompanije. "Bimal" proizvodi ulje od tri vrste sirovine, suncokreta, soje i uljane repice sa niskim sadržajem eruka kiseline, te dodano proizvodimo visokooleinsko suncokretovo i repičino ulje za posebno zahtjevna inostrana tržišta.

eKapija: Planirate li nove proizvode u skorijoj budućnosti?

- Razvoj novih proizvoda usmjerili smo prema proizvodnji za industriju, kako bismo u potpunosti zadovoljili tražnju u ovom segmentu. Kada je u pitanju maloprodaja, "Bimal" je prije tri godine plasirao novi brend "solia" za tržište Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije, kako bi zadovoljio potrebe modernijih potrošača koji traže zadovoljstvo u pripremi egzotičnih jela.

eKapija: Gdje sve izvozite ulja, koja su tržišta glavna i planirate li saradnju sa novim tržištima?

- "Bimal" je kao jedna od vodećih i najmodernijih fabrika jestivih ulja u regiji jugoistočne Europe, primarno oduvijek bio okrenut tržištu regije na kojem zauzimamo i održavamo stabilnu poziciju već dugi niz godina. Budući da konstantno radimo na povećanju naših proizvodnih kapaciteta, te širenju vlastite distribucijske mreže, okrenutost "Bimala" ka tržištima Bliskog istoka i novim tržištima poput Kine je strateška vizija razvoja u budućem periodu.

eKapija: Imate li u planu nove investicije u 2016. godini, proširenje proizvodnje i nova zapošljavanja?

- U ovoj godini planiramo investirati minimalno 2 mil KM u optimizaciju proizvodnje u Brčkom, te imamo u planu i nove koncepte ulaganja u proizvodnju, od kojih će neki započeti u 2016. godini u ukupnom volumenu od oko 8 mil KM. Razvoj poslovanja praćen je stalnim rastom i razvojem ljudskih resursa, a samo u prošloj godini zaposleno je 15 novih osoba. "Bimal" trenutno broji 229 stalno zaposlenih radnika.

Vedrana Džudža


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.