NavMenu

Predrag Ćirković, generalni direktor kompanije "SAP West Balkans" - Ne osvrćem se za prošlim vremenima

Izvor: eKapija Petak, 25.03.2016. 09:14
Komentari
Podeli

Predrag ĆirkovićPredrag Ćirković
Krenuo je putem biznisa i međunarodnog menadžmenta, ali je, čini se, na vrijeme shvatio da je IT sektor perspektivniji. Odluka da se još u dvadesetima prekvalifikuje dovela ga je do pozicije generalnog direktora kompanije SAP u regionu. Smatra da u životu ne bi trebalo žaliti ni za čim, a da investiranje u sopstveni razvoj na kraju uvijek donese rezultate.

U rodnom Beogradu je, nakon Prve beogradske gimnazije, završio Fakultet za internacionalni menadžement, na smijeru za ekonomiju i biznis. Istovremeno je pohađao i "International Business management Program" na Manhattan Institute of Managament u Njujorku. Ipak, život je Predraga Ćirkovića odveo u drugom pravcu, ka IT sektoru.

- Informacione tehnologije sam izabrao iz vrlo pragmatičnih razloga. Po završetku Fakulteta za internacionalni menadžment nisam uspjevao da nađem adekvatan posao. Pošto sam od djetinjstva bio zaljubljenik u IT, odlučio sam da spojim lijepo i korisno i prekvalifikujem sebe - kaže na početku razgovora za naš portal Ćirković.

Prvi posao pronašao je u tada vodećoj internet provajding kompaniji "EUnet", na poziciji inženjera tehničke podrške. Prvu platu je potrošio na poklon tadašnjoj djevojci, a sadašnjoj supruzi, jer je ona bila zaslužena za njegovo zaposlenje. Upravo je njegova supruga Zora poslala njegov CV na oglas za posao. Od tada je stekao bogato iskustvo u IT industriji.

- Više od 15 godina radim na različitim menadžment pozicijama. U kompaniji SAP sam od 2013. godine na poziciji senior menadžera za prodaju servisa, a prije toga sam radio u kompanijama "ComTrade", "International Management Group", "Datagate Network Solutions Ltd.", "Coca- Cola HBC" i "EUnet".

Nedavno je proslavio četrdeseti rođendan, a samo nekoliko mjeseci prije toga postao je generalni direktor kompanije SAP za Zapadni Balkan.

Ova kompanija je jedan od globalnih lidera u svojoj branši, a pozicija prvog čovjeka za cijeli region donosi i velike obaveze. S obzirom na tu količinu odgovornosti, zanimalo nas je može li se u potpunosti postati spreman za preuzimanje ovakve uloge?

- Odgovornost je velika, kaže on i dodaje da vjeruje da je teško da čovjek u potpunosti bude spreman za preuzimanje jedne ovakve uloge, ali ono što je bitno je da čovjek ima energiju i konstantnu želju za usavršavanjem i unapređivanjem kako bi mogao svojim primjerom i kompetencijama da pomogne kompaniji u kojoj radi.

Današnja situacija u domaćem IT sektoru je, kako kaže, takva da je tržište zrelo za kvantni skok po pitanju usvajanja najmodernijih svjetskih IT trendova i rješenja. Međutim, sa druge strane su jako mali budžeti, ili nepostojanje istih, veliki problem.

- Takođe smatram da naša zemlja, koja nije velika, može biti u prednosti kada su u pitanju implementacije E-goverment rešenja - kaže sagovornik "eKapije".

Smatra da čovjek mora konstantno da napreduje u različitim pravcima, da li je to u nekom trenutku karijerno ili duhovno napredovanje nije ni toliko bitno, bitan je stalni napredak.

- Uspješno savladani izazovi mi daju satisfakciju za dalji rad. Dok god je tako dobro je.

Timski duh, timski rad, pozitivan stav i pozitivna energija prema poslu, preciznost i mogućnost za profesionalni razvoj i usavršavanje jesu osobine koje voli da vidi kod svojih saradnika.

Savjeti roditelja

Najveća prekretnica u njegovom životu bila je, kaže, kada je u periodu odrastanja shvatio da je sve ono što su mi roditelji pričali i čemu su ga učili, zaista tako i zaista važno. Stalno su mu ponavljali da se svaki trud insvestiran u sebe isplati.

- Ta rečenica pokazala se apsolutno tačnom u mom slučaju.

U životu se vodi principom da se ne osvrće i da ne žali za prošlim vremenima.

Ponos

A kada nije u kancelariji, kaže da se trudi da većinu svog slobodnog vremena provede sa porodicom i prijateljima. Supruga Zora i sin Dušan su ono čime se Predrag najviše ponosi u životu.

Voli da putuje. S obzirom da je nov na funkciji generalnog direktora u "SAP West Balkan", poslovni planovi su mu uglavnom vezani za unapređenje poslovanja kompanije. A privatno, dodaje naš sagovornik, volio bi da mu se porodica proširi u dogledno vrijeme.

Jelena Đelić


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.