NavMenu

Amir Sušić, direktor Rudnika soli "Tuzla" - Ulažemo 4,5 mil KM u tri nove bušotine i transportne sisteme

Izvor: eKapija Četvrtak, 17.03.2016. 13:29
Komentari
Podeli

Amir SušićAmir Sušić
Sudeći po rezultatima koje je Rudnik soli "Tuzla" postigao u prošloj godini, a to je rekordna proizvodnja u posljednjih 20 godina, pred tuzlanskim rudnikom je perspektivna godina, ali i budućnost. Amir Sušić, direktor Rudnika soli "Tuzla" kaže da je za ovu godinu planirana veća proizvodnja za oko 16%, ali da su dugoročne potrebe potrošača još veće.

Osim investiranja u nove bušotine i sisteme za transport slane i tehnološke vode, Rudnik u ovoj godini planira da krene geološka istraživanja na lokalitetu Rasovca, a od 2017. očekuju i prva bušenja.

U intervjuu za portal "eKapija" direktor Rudnika soli "Tuzla" je iznio i svoj stav o mogućem skladištenju plina u bušotinama rudnika, a što je priča koju je nedavno ponovo aktuelizovala firma "BH-Gas".

eKapija: Prošle godine ste imali rekordnu proizvodnju u posljednje dvije decenije. Kako ste postigli te rezulatate i koliki efekat će imati na dugove od ranije?

- Prošle godine smo ostvarili proizvodnju od 2.847.000. m3 slane vode što je za 2,87% više od plana i predstavlja najveću proizvodnju u posljednjih 20 godina. Naši potrošači slane vode, fabrika sode "Sisecam soda Lukavac" i "Solana Tuzla", uspjeli su se izboriti na tržištu i plasirati svoje proizvode, dok smo se mi uspjeli izboriti na ležištu da obezbijedimo ove količine.

Ovo je sigurno veliki uspjeh svih zaposlenih na rudniku da uz dobro planiranje i sinhronizovanje svih aktivnosti od strane Uprave Rudnika soli ostvarimo ovakav uspjeh.

eKapija: Koje ste značajne investicije sproveli tokom 2015?

- Tokom 2015. godine smo investirali oko 4,6 mil KM, od čega najviše u dvije istražno-eksploatacione bušotine. Osim ovoga, investirali smo i u sisteme za transport slane vode, čime smo povećali propusnu moć cjevovoda, kao i u objekat rezervoara slane vode sa pumparnicom koja se nalazi neposredno na eksploatacionom polju.

eKapija: Kakvi su planovi na polju ulaganja za 2016?

- U 2016. godini smo planirali investirati oko 4,5 mil KM. Ove godine bušimo tri istražno-eksploatacione bušotine, tako da one čine najveći dio investicija. Osim ovoga, investiraćemo ponovo u transportne sisteme slane vode, kao i u transportne sisteme tehnološke vode. Preostala sredstva se odnose na druga stalna ulaganja.

eKapija: Ranije ste navodili da su uskoro moguća bušenja na lokalitetu Rasovca. Dokle se stiglo sa tim planovima?

- U planu poslovanja za 2016. godinu predviđena su sredstva za nastavak istraživanja na ovom lokalitetu koja su započeta prije 30 godina. Ove godine idemo sa geofizikom, a naredne planiramo započeti i bušenje istražnih bušotina.

eKapija: Firma "BH-Gas" je ponovo aktuelizovala priču o skladištenju plina u bušotinama u rudniku soli Tetima. Grad Tuzla je izričito protiv toga, dok drugi smatraju da je u komorama najpovoljnije skladište. Koji je Vaš stav i šta očekujete povodom toga?

- Ovdje struka nije rekla svoje i nažalost, niko je i ne pita ništa. Oko trećina svjetskih skladišta ugljikovodika su u ležištima soli i smatraju se najsigurnijim skladištima. Ovo su strateške stvari i sigurno ih tako treba i posmatrati. Neophodno je prvo dokazati da li se može i pod kojim uslovima skladištiti plin, pa tek onda dalje donositi odluke ili zaključke.

eKapija: Ima li rizika u toj ideji i da je zaista opasna za tlo Tuzle?

- Ukoliko bi se dokazalo da se plin može skladištiti, zaista ne postoje nikakvi rizici kako za tlo, tako i po građanstvo.

eKapija: Na koji način planirate da sanirate gubitke iz prethodnih godina?

- Mi smo još od prošle godine započeli postupak finansijske konsolidacije, a sve u skladu sa zakonskom regulativom. Dugovanja se odnose na električnu energiju i doprinose prema zavodima zapošljavanja i zdravstvenog osiguranja. Dugovanja prema "Elektroprivredi BiH" smo gotovo izmirili, ali su sporne kamate zbog neredovnog plaćanja. Mi se nadamo da će Nadzorni odbor EP BiH kamate uskoro otpisati, a dug od 130.000 KM bismo platili u roku od 30 dana.

Što se tiče dugovanja za doprinose, mi smo obavili sve neophodne radnje kako bi Zavod zapošljavanja i Zavod zdravstvenog osiguranja ušli u vlasničku strukturu Rudnika, kako je i predviđeno Zakonom o finansijskoj konsolidaciji.

eKapija: Šta mislite kakva je budućnosti Rudnika soli "Tuzla" i koji su glavni zadaci za ovu godinu?

- Budućnost rudnika je neupitna i ona je perspektivna. Za ovu godinu je planirana veća proizvodnja za oko 16 % u odnosu na prošlu godinu. Prema dugoročno iskazanim potrebama naših potrošača za naredni period ove potrebe će biti još veće. Samo sa tog aspekta, a on je jedan od najvažnijih, rudnik ima perspektivu. Što se tiče glavnih zadataka, njih sam već istakao, a to su investicije i nastavak istraživanja na lokalitetu Rasovca.

Vedrana Džudža




Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.