NavMenu

Marko Zeljko, menadžer u SPARK poslovnom parku - Primamo startape i članove iz cijelog svijeta

Izvor: eKapija Četvrtak, 04.02.2016. 13:43
Komentari
Podeli
Marko ZeljkoMarko Zeljko
Sredinom prošle godine u Mostaru je otvoren SPARK poslovni park čiji je cilj razvoj startap zajednice, prije svega u tom gradu. SPARK nastoji da svojim članovima olakša poslovanje, bez obzira da li imaju samo poslovnu ideju ili već posjeduju firmu. Članovima nude prostor sa svom opremom potrebnom za razvoj njihovih ideja, usluge poslovnog savjetovanja, redovne i zanimljive edukacijske događaje, kao i mnogo prilika za saradnju.

U prvoj generaciji SPARK je imao ukupno 9 startapa, sa kojima su jako zadovoljni, rekao je na početku razgovora za "eKapiju" Marko Zeljko, startap menadžer u SPARK poslovnom parku.

- Svi se razvijaju u vlastitom smjeru i teško je izdvojiti bilo koga. Tržište će pokazati čiji smjer i realizacija su bili dobro odabrani, ali bismo posebno izdvojili startap koji je spreman za tržište pod imenom NHome. To je rješenje za pametne kuće na jedan neobičan, ali jako praktičan način.

Zeljko dodaje da je konkurs za drugu generaciju startapa završen 1. februara, a prednost su dali startapima koji se bave pametnim gradovima, mobilnim aplikacijama, video igrama ili pametnim poslovnim rješenjima.

Osim o podršci i razvoju startap zajednice u Mostaru, ali i cijeloj BiH, sa Zeljkom smo razgovarali o planovima, partnerima i projektima SPARK-a.

eKapija: SPARK je nedavno sklopio partnerstvo sa kompanijom "HT Eronet". Šta to partnerstvo podrazumijeva?

- Tako je. Jako smo zadovoljni što su iz kompanije "HT "Eronet" prepoznali važnost SPARK-a. Ovim partnerstvom i zajedničkim projektima ćemo olakšati našim startapima da ostvare svoje poslovne ideje i pronađu prostor na tržištu, ali i da razviju neke nove i bolje usluge za krajnje korisnike "HT Eronet"-a.

eKapija: Koliko ste do sada sklopili takvih ugovora? Koje veće kompanije sarađuju sa vama?

- Kako bi ispunio svoju misiju, SPARK surađuje s različitim uspješnim organizacijama za potporu privatnog sektora i s drugim organizacijama mjerodavnim za poslovni rast i razvoj. To su visoko-obrazovne institucije, osnovne i srednje škole, razvojne agencije, gospodarske komore, tvrtke, financijske institucije, investitori i mnogi drugi, kao što su "HT Eronet", Fakultet informacionih tehnologija (FIT), Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ), Studentski zbor, "Microsoft", "Aiesec", Raiffesen banka, "KimTec", "More Screens"...

eKapija: Da li su u planu neki novi ugovori i projekti u ovoj godini?

- Naravno, uvijek smo otvoreni za suradnju s organizacijama koje nas žele podržati.

eKapija: Šta je potrebno da ima jedan startap kako bi prošao na vašem konkursu i dobio podršku?

- Nakon što se startap prijavi, kriterij za odabir kandidata je originalnost same ideje, komercijalni potencijal, te stupanj razrađenosti same ideje. Nakon toga slijedi SPARK startup bootcamp gdje se projekti razrađuju uz pomoć mentora. Ukoliko kandidati uspješno prođu tjedan dana bootcampa, postaju SPARK-ovci.

eKapija: Šta ta podrška podrazumijeva?

- SPARK-ovci ovdje imaju intenzivan mentorski i edukacijski program, prostor i opremu za rad, pomoć pri nastupu na stranim tržištima, te povezivanje s investitorima. Nudimo im i vrijedne stipendije, kao i mogućnost direktnih investicija u njihov poslovni rast.


eKapija: Kako finansirate svoje projekte?

- Projekte financiramo iz privatnih investicija, preko projekta, te kroz suradnje s našim partnerima.

eKapija: Iz koje oblasti vam stiže najviše startapova?

- Sektor na koji SPARK stavlja naglasak jesu informacijske tehnologije, ali ostavljamo prostor za prijave kandidata s idejama u različitim područjima ukoliko se oslanjaju na informatiku u rješavanju problema.

eKapija: Sem podrške startapovima, koje usluge SPARK još nudi?

- Osim startap programa, SPARK nudi usluge u područjima poslovnog savjetovanja i posredovanja, upravljanja ljudskim resursima, marketinga i upravljanja objektima. Osim toga imamo i školu u kojoj organiziramo praktične tečajeve iz programiranja, dizajna i projektnog menadžmenta.

eKapija: Koji su vam generalno planovi u ovoj godini?

- Osim što vrata otvaramo novim startap timovima, također ćemo organizirati niz IT događaja, koji će biti od velike koristi našim startapima, ali i cijeloj lokalnoj IT zajednici. Izdvojio bih i događaj "Startup Europe Week" koji se održava u više od 40 zemalja u isto vrijeme. Na tom događaju fokus je na mogućnosti poticanja i financiranja startapa putem lokalnih i EU fondova. Jako zanimljivo svima koji planiraju ili su već pokrenuli vlastiti startap. Planiramo i posjetiti mnoge startap konferencije u 2016. godini. Sve u svemu, čega nas jedna jako uzbudljiva godina. I uspješna, nadamo se!

eKapija: Da li planirate proširenje i u drugim gradovima u BiH?

- Zasad ostajemo samo u Mostaru, ali nismo geografski ograničeni, tj. primamo startape i članove iz cijelog svijeta.

Slobodana Šubara


Komentari
Vaš komentar

Top priče

25.04.2024.  |  Agro, Zdravstvo

Želite smanjiti salo na stomaku - Evo koje voće da jedete

Voće nije samo ukusno, već ima važnu ulogu u održavanju cjelokupnog zdravlja i podržavanju ciljeva mršanja. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, malo kalorija i jedinstvenim spojevima koji potiču sagorijevanje masti i osjećaj sitosti, određene vrste voća poznate su po tome da mogu smanjiti salo na trbuhu. Nutricionistica Lisa Richards otkrila je koje su to tri vrste voća koje bismo trebali redovno uključiti u prehranu. Jagode

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.