NavMenu

Darko Tomaš, direktor FZO RS - Neefikasne bolnice i ljekare treba sankcionisati

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 01.02.2016. 15:49
Komentari
Podeli
Darko Tomaš (Foto: YouTube/screenshot)Darko Tomaš
Svakodnevno pratimo rad zdravstvenih ustanova, a prvenstveno bolnica i još je prisutna značajna razlika u efikasnosti i između zdravstvenih ustanova i između ljekara unutar jedne ustanove. Potrebno je razdvojiti rad od nerada, odnosno nagraditi one koji rade više i bolje i obrnuto. Rekao je to u intervjuu za "Glas Srpske" direktor Fonda zdravstvenog osiguranja RS Darko Tomaš.

Zdravstveni sistem RS u ovoj godini treba da pređe na trezorski sistem poslovanja. Šta će to donijeti u praksi?

- Prelazak na trezorski sistem trebalo bi da doprinese uspostavljanju pune odgovornosti i finansijske discipline u zdravstvenim ustanovama. Kao je što je predviđeno Ekonomskom politikom RS za 2016. godinu, prvo će biti uveden u domove zdravlja. To podrazumijeva da će jedinice lokalne samouprave kao osnivači domova zdravlja u potpunosti preuzeti odgovornost i za upravljanje i za fiskalnu disciplinu. Prelazak na trezor je vrlo složen proces i neophodne su detaljne analize i pripreme.

Da li će novi način poslovanja donijeti veću kontrolu u trošenju novca u zdravstvu?

- Cilj uvođenja trezorskog poslovanja je upravo uspostavljanje bolje kontrole trošenja novca, bolje planiranje od strane rukovodstva zdravstvenih ustanova i isključivo namjensko trošenje novca. Krajnji cilj svega je da obezbijedimo što kvalitetniju zdravstvenu zaštitu. Novac koji doznačava Fond zdravstvenog osiguranja biće trošen isključivo namjenski i nema opravdanosti za bojazan čelnika domova zdravlja da ga opštine mogu iskoristiti za druge prioritete, a ne za zdravstvenu zaštitu.

Nedavno je Fond zdravstva doznačio novac pojedinim zdravstvenim ustanovama za penzionisanje radnika koji nisu mogli da ostvare to pravo zbog neuplaćenih doprinosa. Da li ima još takvih radnika i koliko i kako riješiti taj problem?

- Na osnovu odluke Vlade RS u prošloj godini doznačeno je gotovo pola miliona maraka zdravstvenim ustanovama za izmirivanje doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje radnika koji su stekli uslove za penziju. Vlada je donijela tu odluku jer ne treba da ispaštaju oni koji su pošteno radili čitav radni vijek zbog toga što poslodavac nije bio u mogućnosti da im uplaćuje doprinose. To, međutim, nikako ne smije postati praksa. Doprinose moraju plaćati poslodavci, a zdravstvenim ustanovama omogućen je i reprogram kako bi izmirili svoje obaveze.

Kolika su trenutno dugovanja za doprinose prema Fondu zdravstva?

- Ukupna dugovanja za doprinose za zdravstveno osiguranje premašuju 200 mi KM, ali gotovo polovina tog duga realno nije naplativa, jer je riječ o preduzećima u stečaju ili likvidaciji i taj dug datira duži niz godina. Međutim, ima pozitivnih pomaka, koji su rezultat mjera i aktivnosti koje su preduzimali Vlada i drugi nadležni organi. Očekujem da će stanje dodatno biti poboljšano s obzirom na to da Vlada planira u ovoj godini unapređenje rada svih kontrolnih organa, čemu bi trebalo da doprinesu i planirane izmjene Zakona o inspekcijama u RS.

U toku je i analiza učinka u zdravstvenim ustanovama. Da li imate podatke do kojih su došli oni koji je sprovode?

(Foto: Zaretska Olga/shutterstock.com)
- Pored ove "vanredne" analize, Fond svakodnevno prati rad zdravstvenih ustanova, a prvenstveno bolnica, jer im novac doznačava u skladu sa njihovim učinkom. I dalje je prisutna značajna razlika u efikasnosti, odnosno broju pruženih usluga, kako između zdravstvenih ustanova, tako i između ljekara unutar jedne ustanove. I ranije smo ukazivali na to i potrebu razdvajanja rada od nerada, odnosno nagrađivanja onih koji rade više i bolje. Postoji opredijeljenost resornog ministarstva da budu stvorene zakonske pretpostavke kako bi ubuduće oni koji više rade bili više plaćeni i obrnuto.


Ministar zdravlja najavio je za ovu godinu uvođenje elektronske zdravstvene knjižice i kartona. Kada će to biti realizovano?

- Predviđeno je razvijanje integrisanog informacionog zdravstvenog sistema, a prošlogodišnjom izmjenom Zakona o zdravstvenoj zaštiti za to je zadužen Fond, uključujući i obezbjeđivanje novca za realizaciju projekta. Riječ je o kompleksnom projektu i još je preuranjeno govoriti o mogućim rokovima realizacije. Radna grupa intenzivno radi. Uvođenjem ovog sistema biće poboljšana zdravstvena kontrola pacijenata, efikasnije ćemo upravljati sistemom zdravstvene zaštite, poboljšaćemo kvalitet i efikasnost usluga, a biće smanjeni i određeni troškovi u zdravstvu.

Da li će biti proširenja prava iz zdravstvenog osiguranja u ovoj godini?

- Ono što je najbitnije jeste da smo sve ove godine koje je obilježila ekonomska kriza uspjeli održati dostignuti nivo prava i u kontinuitetu ih proširivati. Lani smo u nekoliko navrata proširivali listu lijekova na recept, a uvršćivali i nove lijekove na bolničku i listu domova zdravlja. Od januara ove godine osiguranicima je dostupno više novih lijekova na recept - za dijabetes, Kronovu bolest, moždani udar, plućna i druga oboljenja. Naši osiguranici imaju dostupne neke od najsavremenijih i izuzetno skupih terapija, a u planu je i uvođenje drugih terapija koje sami ne mogu priuštiti.

POSLOVANJE

Kako je Fond zdravstva poslovao u 2015. godini?

- Završni račun imaćemo krajem februara, tako da još nemamo kompletne podatke. Treba očekivati da ćemo imati veće rashode od prihoda. Tome je u dobroj mjeri doprinijelo što u 2015. godini nije došlo do uvođenja dodatnih izvora finansiranja od akciza na duvan i alkohol na koje smo računali. Takođe, prosječni prihodi po osiguraniku su manji od prosječnog troška po osiguraniku za zdravstvenu zaštitu. Imamo i lošu strukturu osiguranika, u kojoj preovladavaju penzioneri i nezaposleni i sve veći broj oboljelih.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.