NavMenu

Liječenje plućnih bolesti na planinskom vazduhu - Izgradnja savremenog zdravstvenog centra u Kupresu počinje 2015, ulaganja stižu i iz Zagreba (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 25.09.2014. 14:28
Komentari
Podeli
Budući izgled objekta (Foto: opcinakupres.ba)Budući izgled objekta
Povoljan geografski položaj i klima pogodna za liječenje osoba sa respiratornim problemima, bili su presudni da Kupres bude mjesto u kom će zagrebačka bolnica "Srebrnjak" uložiti novac za izgradnju budućeg zdravstveno-rehabilitacijskog centra. Ova bolnica, zajedno sa Općinom Kupres i lokalnim Domom zdravlja, investiraće u centar koji će, uz one u Zagrebu i Dalmaciji, zaokružiti priču djelatnosti te zdravstvene ustanove. Osim centra u Dalmaciji i blagodeti koje nudi morski vazduh, ovaj u Kupresu liječiće sve one kojima je potreban planinski zrak.

Načelnik općine Kupres Perica Romić kaže u razgovoru za portal "eKapija.com" da je glavni projekat gotov i da će se na narednom zasjedanju općinskog vijeća ići sa prijedlogom izmjene Regulacijskog plana.

- U februaru prošle godine općinsko vijeće je dalo saglasnost da se gradi ovaj centar. Za lokaciju je odabrana ona na kojoj su planirani sportski tereni. Nakon toga, vijeće je donijelo odluku da se centar gradi. Vlada Hrvatske dala je 800.000 kuna (oko 200.000 KM) za izradu glavnog projekta – navodi Romić.

Glavni projekat budućeg Zdravstveno-rehabilitacijskog centra uradio je mostarski "ARS Studio". Geodete su već snimile teren, date su koordinate da se objekat pozicionira u okvir regulacijskog plana. Uskoro slijedi i regulisanje odnosa općine i Doma zdravlja, a Romić ističe da će možda u maju, ili junu, krenuti gradnja centra. U finansiranju će pomoći i Vlada Hrvatske, a novac će stići i iz evropskih fondova.

- Zdravstveno-rehabilitacijski centar biće dio svega ono što zapravo jeste zagrebački "Srebrnjak". Liječiće se oni sa plućnim bolestima, zbog povoljne klime. Tu će biti i operacijska sala, ali i komercijalni dio. Sa površinom od oko 8.000 m2, biće to jedna od većih zdravstvenih centara u BiH – kaže Romić.

Kadar će doći iz Hrvatske, tj. bolnica će da obezbijedi dovoljan broj radnika.

Romić kaže da će uz budući Zdravstveno-rehabilitacijski centar biti građeni i sportski tereni, pa će to činiti jedinstven kompleks u ovom dijelu BiH. Predviđeni su tereni za mali nogomet, tenis...Ideja je da sportisti dolaze ovdje na pripreme pred velika takmičenja.


T.B.

Fotogalerija
Zdravstveno-rehabilitacijski centar Kupres
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.