NavMenu

Oko 1.000 osoba u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu moglo bi uskoro da nađe posao - Za program zapošljavanja obezbijeđeno 3,2 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 19.02.2014. 09:02
Komentari
Podeli

Broj nezaposlenih na području TK povećava se na što ukazuju podaci Službe za zapošljavanje TK. Kako bi se trenutno stanje propravilo, u decembru 2013. godine pokrenut je Program zapošljavanja "Prvo radno iskustvo", za koji postoji veliko interesovanje. Zahvaljujući ovom Programu u nerednom periodu trebalo bi biti zaposleno blizu 700 osoba, izvještava RTV "Slon".

Zaključno sa januarom 2014. godine na evidenciji Službe za zapošljavanje TK nalazilo se blizu 91.000 nezaposlenih osoba. Broj novoprijavljenih na evidenciju u januaru iznosio je 2.235 dok je u istom periodu sa evidencije brisano 1.647 osoba, od kojih je 981 osoba brisana zbog zaposlenja.

- Pravo na zdravstvenu zaštitu u prosjeku ostvaruje blizu 60.000 osoba sa naše evidencije, dok je u prošloj godini pravo na novčanu naknadu koristilo oko 2.000 osoba. Dakle evidentno je da se broj nezaposlenih povećava, odnosno da je broj nezaposlenih veći u odnosu na broj osoba koje se zapošljavaju - istakla je Jasna Bedak glasnogovornica Zavoda za zapošljavanje TK.

Kako bi se stanje popravilo, u decembru 2013. godine pokrenut je Program zapošljavanja "Prvo radno iskustvo". Korisnici programa su poslodavci registrovani na području FBiH koji ispunjavaju uslove Javnog poziva, a ciljnu grupu čine nezaposlene osobe dobi do 30 godina, te dugoročno nezaposlene osobe dobi do 35 godina, bez radnog iskustva u struci za koju su se školovali.

- Cilj ovog programa je jačanje konkurentnosti na tržištu te je to način da se omogući stručno usavršavanje nezaposlenim osobama, pronalazak prvog radnog mjesta, u tom smislu i lakši dolazak do posla, obzirom da znamo da poslodavci traže radno iskustvo prilikom prvog zapošljavanja - pojašnjava Bedak.

Do sada je na području TK odobren 391 zahtjev i u toku je pribavljanje potrebne dokumentacije koja se dostavlja u Službu zavoda za zapošljavanje TK. Po pristiglim zahtjevima u skorije vrijeme trebalo bi biti zaposleno oko 700 osoba.

- Njim je planirano sufinansiranje srednje stručne spreme u trajanju od šest mjeseci, visoke i više stručne spreme u trajanju od 12 mjeseci. Sredstva su namjenjena za uplatu doprinosa za uplatu doprinosa na platu i za platu. Postoje i neke subvencije za osobe koje spadaju u posebne kategorije, kao što su osobe koje se nalaze na evidenciji preko 10 godina te osobe iz porodica poginulih boraca, za koje je osigurano još 10 posto sredstava na taj iznos - ističe Bedak.

U Kantonu Sarajevo predviđeno je da posao dobije oko 300 osoba, kako je rečeno iz Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, a prenio Klix.ba.

Ukupno osigurana sredstva za Program zapošljavanja "Prvo radno iskustvo" za područje FBiH osigurano je 8,6 mil od čega Tuzlanskom kantonu pripada blizu 2 mil KM, a sarajeskom 1,2 mil KM.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.