NavMenu

Posao za oko 700 mladih u TK - Služba za zapošljavanje TK poziva poslodavce da učestvuju u programu "Prvo radno iskustvo"

Izvor: eKapija Utorak, 04.02.2014. 14:33
Komentari
Podeli

Javni poziv za učešće u programu "Prvo radno iskustvo", objavljen je koncem prošle godine, a namjera mu je jačanje konkurentnosti na tržištu rada. Saradnja službi za zapošljavanje i poslodavaca omogućit će, kako to i sam naziv programa kaže, prvo radno iskustvo mladim, nezaposlenim osobama do 30 godina. Program uključuje i osobe do 35 godina koje su na evidenciji za zapošljavanje duže od jedne godine, javlja RTV TK.

- Program omogućava stručno osposobljavanje za rad u struci i sticanje prvog radnog iskustva u zvanju/zanimanju za koje su se školovali, te na taj način ojačava njihovu konkurentnost na tržištu rada. Korisnici po Programu su poslodavci registrirani u Federaciji Bosne i Hercegovine koji ispunjavaju uvjete Javnog poziva, a ciljnu grupu čine nezaposlene osobe do 30 godina, te dugoročno nezaposlene osobe dobi do 35 godina, bez radnog iskustva u struci za koju su se školovali - navodi direktor Službe za zapošljavanje TK, Senad Muhamedbegović.

Program podrazumijeva sufinansiranje zapošljavanja mladih sa srednjom stručnom spremom u trajanju do šest mjeseci, kao i zapošljavanje osoba sa visokom i višom stručnom spremom na jednu godinu.

Direktor Muhamedbegović dalje navodi: sredstva su namijenjena za uplatu doprinosa na platu i iz plate, a za osobe koje su preko dvanaest mjeseci na evidenciji ili iz kategorije nezaposlenih osoba navedenih u Javnom pozivu, osigurano je dodatnih 10% sredstava od iznosa utvrđene plate. Osim toga, svakoj osobi osiguran je mjesečni iznos od 50 KM na ime toplog obroka ili prijevoza.

Od 8.600.000 KM, koliko je ukupno predviđeno novca za ovu namjenu na području Federacije, Tuzlanskom kantonu pripalo je 1.892.418 KM.

- Do sada je zahtjev za učešće u Programu podnijelo 370 poslodavaca sa područja Tuzlanskog kantona, od kojih je do sada odobreno 310 i u toku je pribavljanje potrebne dokumentacije koja se dostavlja našoj Službi - navodi direktor Službe za zapošljavanje TK.

Akcentira da je od trenutno odobrenih zahtjeva planirano zapošljavanje 331 osobe sa visokom i 311 osoba sa srednjom stručnom spremom. Direktor navodi neke od preduzeća koja su se pridružila Programu "Prvo radno iskustvo". Primjera radi, "Jadrina" iz Gračanice planira zaposliti 53 osobe, "EP BiH" u Živinicama 20 osoba, "Ingram" iz Srebrenika 13, tuzlanski "Tehnograd company" 14 osoba...

Javni poziv i dalje je otvoren, pa iz Službe za zapošljavanje TK pozivaju sve zainteresirane poslodavce da se prijave, dobiju dio sredstava predviđenih za ovu namjenu, i tako pomognu zapošljavanje mladih ljudi u Tuzlanskom kantonu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.