NavMenu

Stotinu predstavnika austrijskih i bh. firmi na Austria Business Clubu

Izvor: eKapija Srijeda, 25.09.2013. 14:00
Komentari
Podeli

Oko stotinu predstavnika austrijskih i bh. kompanija bilo je prisutno sinoć na Austria Business Clubu koji je održan u Sarajevu. Radi se o neformalnom skupu koji je dio projekta "Trgovinska misija Sarajevo", koji svake godine okuplja austrijska poduzeća i njihove potencijalne domaće uvoznike, distributere ili trgovačke zastupnike sa ciljem uspostavljanja poslovnih kontakata i temelja suradnje, prenosi kupujmodomace.ba

Prisutne je pozdravio trgovinski savjetnik Veleposlanstva Austrije u BiH Sigmund Nemeti koji je istaknuo da su tijekom jučerašnjeg dana održani vrlo uspješni bilateralni razgovori austrijskih i bh. kompanija koje su zainteresirane za pronalazak partnera na bh. tržištu.

Gospodarstvenici ove dvije zemlje imali su na ovaj način priliku da pronađu potencijalne partnere i ciljano razgovaraju o suradnji sa firmama iz svoje branše.

- Ovo su vrlo konkretne šanse koji im mogu pomoći da uspješno posluju, a njihov pojedinačni uspjeh je najbolji doprinos ukupnom ekonomskom boljitku zemlje - kazao je on.

Nedim Alihodžić, izvršni direktor Sprarkasse Bank, koja je bila pokrovitelj skupa, kazao da su austrijski ulagači tradicionalno okrenuti regiji kojoj pripada BiH, te sa 1,2 mlrd EUR usmjerenih u BiH u periodu od 1994. do 2011, najveći investitor u bh. ekonomiju. Dodao je da se isplati ulagati u BiH te da je Sparkasse Bank jedna od onih investitora koji vjeruju da na bh. tržištu postoji potencijal za uspješno i dugoročno poslovanje.

- Naše stope rasta od 30 do 80% u periodu od 2009. do 2012. potvrđuju da je to uvjerenje opravdano - naveo je on.

Na skupu je istaknuto da su strana ulaganja u BiH kontinuirano u padu, te da su samo u prvoj polovini 2013. godine su iznosila 117,65 miliona KM ili 61,3% manje nego u istom periodu prošle godine. Zbog toga je, navode, jasno da treba koristiti svaku priliku za jačanje odnosa sa stranim investitorima.

- Mi smo apsolutno uvjereni da bh. kompanije imaju potencijale da i u negativnom makroekonomskom okruženju pronađu svoj prostor za uspjeh, a pozitivnih primjera svakako ima - kazao je Alihodžić.

Sinoćnjem skupu nazočio je i veleposlanik Republike Austrije u BiH Donatus Koeck kojem je ovo posljednji Austria Business Club u BiH budući da mu ističe mandat. On je obraćajući se skupu kazao da bi BiH treba iskoristii potencijal koji ima među velikom broju mladih koji dolaze studirati u Austriju te da taj ljudski kapital vlasti trebaju ponovno privući u zemlju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.