NavMenu

Za avio karte Ministarstvo odbrane i Oružanih snaga BiH izdvojilo 790.000 KM

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 19.05.2013. 14:27
Komentari
Podeli

Sarajevsko preduzeće "Centrotrans Eurolines" pobijedilo je na natječaju za nabavku avionskih karata za potrebe Ministarstva odbrane (MO) i Oružanih snaga (OS) BiH, a ugovor vrijedan oko 790.000 KM sklopljen je 19. marta ove godine ne period od 12 mjeseci, saznaju "Nezavisne".

Prema saznanjima tog lista, na javni natječaj javilo se nekoliko agencija, a u postupku izbora "Centrotransa", kojem je kao dugogodišnjem partneru Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH dodijeljen novi ugovor, korišteni su i pravni lijekovi.

Nismo, međutim, uspjeli saznati na koliko avionskih karata MO BiH računa u odnosu na ugovor od 790.000 KM, što uopće nije zanemariva cifra za ove namjene u situaciji ekonomske krize u državi.

Iz MO BiH navode da karte u okviru jednogodišnjeg ugovora naručuju sukcesivno, "s obzirom na to da se neke ativnosti otkažu, a neke vanredno zakažu".

Iz MO BiH pojašnjavaju da će se avionske karte koristiti "isključivo u svrhu službenih putovanja personala iz sistema odbrane i izvršavanja službenih zadataka".

- To su misije u okviru koalicionih snaga podrške miru, mirovne i posmatračke misije, učešće na sastancima u okviru NATO-a, bilateralna i multilateralna saradnja, obuka i edukacija jedinica, međunarodne vojne vježbe... - navode, između ostalog, iz MO BiH.

Na pitanje kakav je pravni lijek korišten u postupku nabavke avionskih karata, iz MO BiH kažu da je prigovor dostavila agencija "Relax turs - Sarajevo", ali da nije bilo žalbe na rješenje po prigovoru od strane potencijalnih ponuđača, "čime je postupak postao konačan".

Ni Safudinu Čengiću, generalnom direktoru "Centrotransa", nije poznat podatak o kojem se broju avionskih karata radi.

- Vjerujte mi da ne znam taj podatak, ali mislim da smo pobijedili i na prošlom natječaju za nabavku karata za Ministarstvo odbrane - rekao je Čengić, uputivši nas na Muamera Lutvića, direktora Sektora za turizam u "Centrotrans Eurolinesu".

Lutvić je potvrdio da "Centrotrans" već dugi niz godina nabavlja avionske karte za MO BiH.

- Koliko će tih karata biti - zavisi samo od Ministarstva. Riječ je o ugovoru koji vrijedi godinu, a u sklopu ugovorenog iznosa Ministarstvo odbrane vrši narudžbe karata u zavisnosti od njihovih potreba - rekao je Lutvić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.