NavMenu

"Agrokor" objavio ponudu za preuzimanje "Konzuma" - Širenje na tržište BiH strateški plan

Izvor: eKapija Utorak, 26.02.2013. 16:02
Komentari
Podeli

Koncern "Agrokor" objavio je ponudu za preuzimanje trgovačkog lanca "Konzum", koji je u sastavu tog koncerna, i to po cijeni od 148 kuna po dionici. Kako se navodi u ponudi koja je objavljena na Zagrebačkoj berzi, cijena od 148 kuna je za 3 kune viša od najviše po kojoj je prethodno "Agrokor" stekao dionice, a ujedno za 4,18 kuna viša od prosječne cijene dionica Konzuma ostvarene na burzi u zadnja tri mjeseca prije nastanka obveze objavljivanja ponude za preuzimanje, a što predstavlja premiju od 2,9%, saopšteno je na portalu www.seebiz.eu.

"Agrokor" će ponudu za preuzimanje Konzuma objaviti u Narodnim novinama i dva dnevna lista, a rok trajanja ponude je 28 dana od dana najkasnije objave.

"Agrokor" u ponudi za preuzimanje "Konzuma" djeluje zajedno s "Jamnicom", tvrtkom koja je također u sastavu koncerna, a zajedno imaju 19.717.700 dionica, ili 86,85% dionica "Konzuma".

Temeljni kapital "Konzuma" u iznosu od 227 milijuna kuna podijeljen je u 22.702.860 redovnih dionica, nominale 10 kuna po dionici.

"Agrokorova" ponuda za preuzimanje tako se odnosi na preostalih 2.715.160 dionica "Konzuma", a s obzirom na cijenu od 148 kuna po dionici, za preuzimanje svih tih dionica treba osigurati oko 401,8 milijuna kuna.

U ponudi za preuzimanje se napominje kako se strateški planovi "Agrokora" u odnosu na "Konzum" neće mijenjati, već će predstavljati nastavak strategije koja se u najvećoj mjeri bazira na daljnjem širenju maloprodajnog poslovanja u Hrvatskoj i u regiji, s posebnim naglaskom na tržišta Srbije i BiH.

"Agrokor" smatra da će ponuda za preuzimanje pozitivno utjecati na daljnju konsolidaciju Konzuma na maloprodajnom tržištu regije te jačanje konkurentnosti na tim tržištima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.