NavMenu

Nove lične karte od marta - Cijena izdavanja 18 KM

Izvor: eKapija Srijeda, 26.12.2012. 12:54
Komentari
Podeli

Savet ministara BiH odlučio je da novi obrasci ličnih karata počnu da se uvode od 1. marta naredne godine, a početak izdavanja biće definisan aktom ministra civilnih poslova - rekao je, za "Novosti", Siniša Macan, direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmenu podataka (IDDEEA), sa sedištem u Banjaluci.

- U postupku izdavanja ličnih karata učestvuju lokalni organi - matični uredi i MUP, koji neposredno vode upravne postupke. Što se tiče pripreme za ovaj obiman zadatak, u RS je već implementiran zakon o matičnim knjigama i uspostavlja se elektronska evidencija. I u Federaciji BiH usvojen je zakon, ali očekujemo određene probleme jer se u ovom entitetu kaska sa elektronskom evidencijom.

Određena je i cena novih ličnih karata, u iznosu od 18 KM!

- Kod utvrđivanja ove cene Agencija je izvršila analizu troškova, ali i poređenje sa cenom istih dokumenata u okruženju. Tako ovi dokumenti u Hrvatskoj i Srbiji, koji se izdaju na pet godina, preračunato iz kuna i dinara koštaju 20, odnosno 26 EUR Naši građani u BiH će sada za novu ličnu kartu plaćati 9 EUR ili 18 KM, a period važenja je punih deset godina. Podsećam da su građani BiH do pre tri godine znatno više izdvajali iz kućnog budžeta za dobijanje viza.

Kako će teći proces izdavanja novih ličnih karata?

- Zakonom o ličnoj karti nije definisan datum do kojeg građani moraju da zamene svoje lične karte, što je bila ranija praksa. Građani će menjati ovaj dokument po isteku važećih. To, praktično, znači da će punoletni umesto sadašnje dobiti novu ličnu kartu, koja ima bolju zaštitu, ali i one elemente koji se po njihovoj želji mogu uneti u ličnu kartu.

Savet ministara BiH utvrdio je i cenu zamene vozačkih dozvola u iznosu od 60 maraka?

- Vozačke dozvole će se menjati po isteku važenja, po već ustaljenom principu. I u ovom slučaju neće doći do većih gužvi na šalterima budući da će i ovaj proces, kao kod zamene ličnih karata, potrajati narednih deset godina.

Zloupotrebe


Radimo na smanjenju rizika od zloupotreba novih ličnih dokumenata. Službenici koji izdaju lična dokumenta se pažljivo biraju i edukuju. Trenutno je na ovim poslovima angažovano više od 1.600 službenika. U BiH se lična dokumenta izdaju u deset kantonalnih MUP, Brčko distriktu i MUP RS, a matične knjige se vode u više od 140 opština. Dakle, u lanac identiteta uključeno je više od 160 institucija, koje imaju svoje zakonske odgovornosti sa uspostavljenim mehanizmima kontrole, rukovođenja i borbe protiv korupcije. Svi službenici IDDEEA svake dve godine prolaze bezbednosne provere- kaže Macan.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 23. decembra 2012.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.