NavMenu

Uz monitoring međunarodnih promatrača: Probni popis stanovništva počinje u ponedjeljak

Izvor: Fena Četvrtak, 11.10.2012. 11:52
Komentari
Podeli

Probni popis stanovništva BiH počinje u ponedjeljak, 15.oktobra. Posljednja obuka kontrolora i popisivača u općinama trebala bi biti završena sutra, a kompletan popisni instrumentarij je upućen u 35 općina, koje su ušle u uzorak za probni popis, rekao je za Agenciju FENA Zdenko Milinović, direktor Agencije za statistiku BiH.

S organizacijskog aspekta, kaže, sve je ispunjeno za provedbu probnog popisa stanovništva i sada je na osobama koje će direktno raditi na tom popisu da urade svoj dio posla.

Nakon toga slijede analize, postpopisna anketa i kompletna analiza instrumentarija, organizacije i samog popisa.

Također, analizirat će se i softverska rješenja koja će se koristiti za glavni popis da bi se ispravilo ono što se uvidi kroz probni popis da treba popraviti za opći popis stanovništva u BiH u 2013. godini.

Tokom probnog popisa stanovništva, kaže Milinović, bit će prisutni promatrači međunarodnog monitoringa, koji su stigli u Sarajevo.

"Jedan od važnih aspekata koji upravo oni žele da vide jeste zaštita ličnih podataka i način kako popisivači rade na terenu, odnosno da li postupaju po svim međunarodnim standardima i standardima provođenja popisa", pojasnio je Milinović.

Obuku popisivača vršio je ekspertni tim instruktora, koji je kasnije instruirao državne i entitetske instruktore i kontrolore. Državni i entitetski instruktori na terenu dalje obučavaju općinske instruktore i popisivače.

Ukupno je 60 popisnih krugova u uzorku, precizirao je Milinović.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH nije direktno uključena u probni popis stanovništva, već ima ulogu kontrolora ukoliko dođe do nekog prekršaja.

"S Agencijom ćemo surađivati u nekoj od narednih faza kao što je izrada određenih podzakonskih akata. Također, sarađivat ćemo i s Arhivom BiH, s kojima trebamo urediti podzakonske akte poput uništavanja popisne građe, arhiviranja popisne građe", kaže direktor Agencije za statistiku BiH.

U ovom momentu je važno, navodi, da se probni popis i rad statističkih institucija u BiH temelji na Zakonu o statistici BiH, koji jasno definira zaštitu povjerljivih podataka.

Rad statističkih institucija u svijetu temelji se na fundamentalnim principima statistike. U Evropi to je kod prakse evropske statistike.

"Jedan od tih principa u oba dokumenta je zaštita povjerljivosti podataka. Znači čitav rad zasniva se na tim dokumentima, a i sam Zakon o popisu stanovništva je decidirano propisao zaštitu i mjere koje treba poduzeti da bi se zaštita osobnih podataka provela sukladno svim standardima", objasnio je Milinović.

Da bi ukazali na diskriminatorne elemente planiranog popisa stanovništva, brojne nevladine organizacije i veliki broj pojedinaca u BiH okupili su se u Inicijativu za slobodu izjašnjavanja.

Evropskom istraživačkom centru, koji je član Inicijative za slobodu izjašnjavanja - Popis 2013. do sada su se učinila problematičnim dva aspekta pri popisu stanovništva.

"Prvo to je mogućnost da bilo koji član domaćinstva u vašem odsustvu može da vas popiše, odnosno da da odgovore za vas. Zato bismo htjeli da znamo koje bi bilo pravo rješenje da se u tom slučaju spriječi zloupotreba. Druga stvar koja nam se također čini problematičnim jeste način na koji će se arhivirati ta građa to jest kako će se kasnije tretirati ti popisni listići", rekla je Tija Memišević iz Evropskog istraživačkog centra.

Milinović je priznao da je na ova pitanja sada teško dati konkretan odgovor, jer je to nešto što tek slijedi, navodeći da je tokom probnog popisa osigurana zaštita osobnih podataka na taj način što je svaki popisivač dobio jasne instrukcije i dokument u kojem se kaže da prihvata statistička pravila, te da je službena tajna ono što je on čuo u nekom domaćinstvu od određene osobe i da to nigdje ne smije iznijeti niti bilo kome drugome prenijeti te infomacije koje je stekao pod materijalnom i krivičnom odgovornošću.

To je inače praksa svakog uposlenika Agencije za statistiku BiH.

"Praksa Agencije je da se ne objavljuje bilo koji individualni podatak, kao što je svudgdje u svijetu. Podaci se agregiraju i pri tome se mora voditi računa da taj agregirani podatak ne otkrije neku osobu. Naprimjer, ako u nekom naselju imamo samo jednog doktora i ako to objavimo kao statistički podatak normalno da će svi znati koji je to doktor. Znači moramo i o tome voditi računa i prilikom objavljivanja i agregiranja podataka" , kaže Milinović.

Upravo zato, dodaje, postoji određeni softver koji, nažalost, BiH još nema, zbog čega Agencija za statistiku BiH ima namjeru da kupi argus softver koji koriste statističke agencije Evropske unije EUROSTAT.

Taj softver automatski sprječava da se takvi podaci objave, "te bi on koristio i u druge svrhe, ali prvenstveno kod objavljivanja rezultata popisa."

"Povjerljivost podataka i zaštita individualnih podataka je jedan od najvažnijih zadataka za nas da to ispoštujemo. Nakon probnog popisa Agencija za statistiku BiH ima oko 150 radnih dana da uradi sve što se u ostalim državama najmanje radi 12 mjeseci. Nijedna zemlja nije imala manje dana između probnog popisa i glavnog popisa, ali ako se svi profesionalno budemo odnosili prema svom poslu i surađivali stići ćemo realizirati i popis sukladno svim standardima", zaključio je Milinović.

Uprava međunarodnog monitoringa narednu četvrtu misiju u BiH planira imati polovinom decembra, kada bi trebali dati "zeleno" ili "crveno" svjetlo da li smo spremni za popis stanovništva 2013. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.