NavMenu

Razvoj privrede u ZDK: Podsticaji za proizvođače, hotelijere, obrtnike i inovatore

Izvor: eKapija Srijeda, 01.08.2012. 15:27
Komentari
Podeli

Ministarstvo za privredu Zeničko-dobojskog kantona pozvalo je proizvodna preduzeća, prerađivače, obrtnike, turističke agencije, hotelijere i inovatore da apliciraju za podsticaje planirane u budžetu ministarstva za ovu godinu.

U sklopu programa dodjele subvencija preduzećima u privatizaciji i poticaja u industriji, Ministarstvo je raspisalo javni poziv za dodjelu sredstava kompanijama koje na području Zeničko-dobojskog kantona planiraju izgradnju proizvodnog pogona.

Vlada Kantona će subvencionirati dio administrativnih troškova investitora kao što naknade za građevinsko zemljište, naknade za pretvaranje građevinskog u poljoprivredno zemljište, komunalne priključne takse, administrativne, sudske i druge takse i naknade za rad komisijama.

Subvencije su planirane i za privredna društva koja proizvodnu investiciju realiziraju u oblasti obrtničke prerađivačke djelatnosti na području Zeničko-dobojskog kantona.

Novčana podrška je predviđena za pokrivanje dijela administrativnih troškova izgradnje proizvodnih objekata i nabavku mašine i opreme. Obrtnici mogu dobiti sredstva u iznosu od pet posto od ukupne investicije, koja može biti mimimalno 10.000 i maksimalno 100.000 KM.

Kompanije koje se bave proizvodnjom i prerađivanjem također mogu aplicirati za nepovratna sredstva koja će utrošiti za uvođenje i certifikaciju sistema za upravljanje kvalitetom po međunarodnim standardima.

Pravo korištenja ovog podsticaja imaju privredni subjekti koji prvi put realiziraju certifikaciju i nemaju pravo na poticaj kod recertifikacije.

Subvenije su planirane i za investitore koji su za svoje projekte uzeli investicijski kredit komercijalnih banaka iz Bosne i Hercegovine, sa kamatom šest i više procenata.

Vlada ZDK će preuzeti finansiranje dijela uplaćenih kamata u iznosu, koji će nominalno iznositi do 30.000,00 KM po godini, te najduže u periodu do prve tri godine realizacije kredita odnosno investicije. Prema ovim uslovima, maksimalni iznos sredstava odobrenih po jednom korisniku može biti 90.000 KM.

Pod proizvodnom investicijom, Vlada podrazumijeva kupovinu, izgradnji, uređenje i proširenje proizvodnih objekata, kupoviia opreme i te obezbjeđenje osnovnih sredstava, realizacijom lizing aranžmana.

Raspisan je javni poziv za turističke agencije i vlasnike hotela, za dodjelu sredstava za povećanja iskorištavanja kapaciteta u ugostiteljskim objektima – hotelima, hotelskim naseljima, aparthotelima, apartmanskima naseljima, pansionima i motelima.

Vlada Kantona će subvencionirati dio troškova za smještaj i boravak turističkih grupa u hotelima i motelima , a visina podsticaja je 10 posto od ukupnog iznosa troška boravka turističke grupe.

Također, inovatori iz Zeničko-dobojskog kantona koju su u fazi realizacije izuma također mogu podnijeti zahtjev za dodjelu 5.000 KM za jedno patentno rješenje.

Pravo na subvencije imaju i općine u ovom kantonu za pripremu i izgradnju poslovnih zona minimalne površine tri hektara, koje su u isključivom vlasništvu općine.

Maksimalan iznos podsticaja za izradu projektne dokumentacije je 50.000 maraka, ako općina nakon izrade studije nastavi sa izgradnjom komunalne infrastrukture, podsticaj može iznositi do 300.000 KM.

N.Voloder

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.