NavMenu

Rezultati konferencije "Ekonomski sistem EU i pridruživanje BiH"

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.09.2011. 15:58
Komentari
Podeli

Konferencija "Ekonomski sistem EU i pridruživanje BiH" koju je organizirao Sveučilište / Univerzitet Vitez Travnik, završena je u petak u Vitezu.

Riječ je o prvoj stručnoj i naučnoj međunarodnoj konferenciji organiziranoj u srednjoj BiH na temu funkcioniranja EU sistema i u tom kontekstu procesa, posebnosti prednosti i problema pridruživanja BiH toj najvećoj i najkompleksnijoj ekonomsko-monetarnoj integraciji u svijetu.

Učesnici iz BiH, susjednih država i iz država članica EU predstavili su referate koji su na znanstvenoj razni nudili uvid u stanje sistema EU i vezano na to kritičku analizu prednosti i ograničenja vezanih za proces pridruživanja.

Rasprave su pokazale da analitičko znanstveno objašnjavanje brojnih tema vezanih za funkcioniranje EU i za proces pridruživanja stvara dobru osnovu za povećanje efikasnosti u daljim praktičnim naporima u BiH vezano za što bržu i što efikasniju realizaciju procesa pridruživanja, saopćeno je iz Univerziteta.

Znanstveno provjereno formirane su bile brojne sugestije kako u praktičkim aktivnostima i vizijama daljeg razvoja BiH postići što veću efikasnost u procesu pridruživanja. Tako je bilo pokazano, da pored formalnih okvira procesa pridruživanja, koji još na žalost nisu u cjelini implementirani, postoji i velik broj aktivnosti koje su neophodne u firmama, administrativnim ustanovama i drugim strukturama u BiH, da bi se proces pridruživanja uspješno dalje razvijao.

Prije svega su te aktivnosti potrebne zbog kreiranja koristi koje su potencijalno vezane za proces pridruživanja i kasnijeg članstava u EU.

Kako se navodi u saopćenju, između ostalog bilo je pokazano, da struktura i rast trgovine BiH sa EU nije optimalna unatoč činjenici otvorenosti tržišta EU na temelju njihovih takozvanih autonomnih trgovinskih mjera.

Zbog tih mjera i zbog procesa asimetričnog otvaranja domaćeg tržišta nastaje promjena konkurencije i na tržištu BiH. Na nove mogućnosti za razvoj trgovine i na rastuće opasnosti povećavanja konkurencije na domaćem tržištu u principu mogu adekvatno odgovoriti samo domaće firme, sa iskorištavanjem prednosti izvoza i jačanja položaja na domaćem tržištu, jedan je od zaključaka konferencije.

Ti procesi će biti efikasniji ako se, kako preporučuju referati, u BiH stvori atmosfera praćenja, primjenjivanja i aktivnog odnosa do svih mogućnosti, formalnosti i promjena koje su povezane sa procesom pridruživanja. Povećavanje gospodarske uspješnosti vezano je i za očuvanje i poboljšanje iskorištavanja financijske pomoći koja je dio procesa pridržavanja. Između praktično korisnih prijedloga, koji su realno utemeljeni analizama, je i ideja razvoja suradnje jadranskih pristaništa vezano za dogovore i specijalizaciju i adekvatno iskorištavanje politike razvoja transevropskih transportnih koridora, koji se račvaju i pravcu BiH, rečeno je na konferenciji.

Učesnici konferencije smatraju da ideja otvara zadatke u pravcu novih projekata, koje trebaju razviti poslovne strukture, uz projektno podražavanje sa strane EU i domaćih političkih struktura.

Konferencija je pored ostalog otvorila vrata u međunarodni prostor znanstvenih istraživanja većem broju mladih stručnjaka i znanstvenika iz BiH. Sa aspekta daljih procesa i ekonomskog razvoj BiH kako sa aspekta pridruživanja je možda ta činjenica jedan od najvrednijih doprinosa ove prve međunarodne konferencije, poručuju iz Univerziteta Vitez Travnik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.