NavMenu

Viski u punjivoj posudi - Diageo testira održivu ambalažu za kafiće i restorane

Izvor: eKapija Srijeda, 03.01.2024. 14:21
Komentari
Podeli

(Foto: Free-Photos from Pixabay)
Kompanija Diageo, proizvođač i distributer nekih od najpoznatijih alkoholnih pića, poput viskija Džoni Voker i votke Smirnof, uskoro će neke proizvode prodavati u punjivim posudama od 4,5 litara. U partnerstvu sa startapom ecoSPIRITS, gigant u proizvodnji pića će ponuditi džin Gordon, rum Captain Morgan i votku Smirnof u punjivim posudama od 4,5 litra na 18 tržišta tokom naredne tri godine. Cilj usvajanja novog cirkularnog sistema za isporuku alkohola je testiranje održivosti ambalaže koja se može ponovo koristiti.

Nove posude biće napravljene od stakla i biće smještene u plastično kućište sa unutrašnjim aluminijumskim okvirom. Kontejner, napravljen da traje 150 punjenja, ima niži ugljenični intenzitet od ekvivalentnog broja boca koje zamjenjuje u baru nakon šest punjenja, prema podacima ecoSPIRITS-a. Kompanija procijenjuje da njihove punjive posude imaju 60 do 90% manji CO2 otisak od tradicionalnih boca za bar.

Od Balija do SAD

Diageo i ecoSPIRITS nude Smirnof u punjivim pakovanjima u 38 barova, restorana i hotela na Baliju i u Džakarti od 2022. godine. Na osnovu tekućeg ispitivanja u Indoneziji, Diageo procijenjuje da bi cirkularna metoda isporuke mogla smanjiti upotrebu staklenih boca za 95% i pomoći u smanjenju emisija CO2 iz transporta i distribucije.

EcoSPIRITS tvrdi da je početni uspjeh pilot projekta dokazao komercijalnu izvodljivost cirkularnog pakovanja u Indoneziji.

Kako sve funkcioniše? Kada je posuda prazna, ecoSPIRITS odnosi kutiju do najbližeg od svojih 30 regionalnih "ecoPLANT" čvorišta, obično u radijusu od 500 milja. Posude se zatim peru, pune i ponovo distribuiraju.

- ecoPLANT je u srcu cjelokupnog sistema jer nam omogućava da uslužujemo mala tržišta - poput Kajmanskih ostrva ili Dominikanske Republike - na principu zatvorenog kruga, ili velika tržišta poput Velike Britanije, Francuske i Italije - rekao je izvršni direktor i suosnivač EcoSpirits-a Pol Gebi.

Početkom novembra, kompanija je lansirala program u SAD-u u Las Vegasu, u partnerstvu sa South Point Hotel Casino&Spa.

U avgustu, ecoSPIRITS ambalaža za Bacardi Rum pojavila se na brodovima Carnival Cruise Line.

Staklene boce čine 20% CO2 poslovanja u industriji pića

Ambalaža čini značajan dio ekološkog otiska proizvodnje i distribucije pića. Uobičajene staklene boce od 750 mililitara čine 20% ukupnog ugljeničnog otiska pića na bazi kukuruza, drugi najveći dio posle procesa destilacije koji iznosi 36%, prema analizi koalicije kompanija koje unapređuju održivost u sektoru pića BIER. Skladištenje, kao i proizvodnja i transport kukuruza, slijede sa otprilike 10% svaki.

Staklene boce mogu se reciklirati više puta. Prema Agenciji za zaštitu životne sredine (EPA), 32% staklenih posuda se reciklira u SAD. Nasuprot tome, u EU je 80% staklenih boca prikupljeno za recikliranje u 2021. godini, prema podacima evropskog partnerstva Close the Glass Loop.

Nova proizvodnja stakla je visoko ugljenično intenzivna, od vađenja silicijum dioksida do topljenja stakla u pećima napajanim gorivom, naftom ili prirodnim gasom kako bi se dostigle temperature od čak 3.000 stepeni Farenhajta, često neprekidno. Proizvodnja stakla je emitovala 95 miliona tona CO2 u 2022. godini, prema Statisti.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

05.05.2024.  |  Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Najskuplje avio karte na svijetu

Najskuplje avionske karte su u The Residence Etihada, usluzi koja vam daje dnevni boravak, spavaću sobu i WC sa tušem unutar jednog apartmana za putnika, uz posebnog batlera, o čemu je zamaaero već pisao. Ova usluga se daje samo na Airbusu A380 Etihada i košta od 30.000 do 66.000 USD ovisno o dužini leta. Druga najskuplja karta je Lufthansina karta prve klase na letu New York-Hong Kong preko Frankfurta koja košta 43.535 USD. Iduća je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.