NavMenu

Tur­ci nude UNIS-u za­je­dni­čku proi­zvo­dnju oklo­pnih vo­zi­la

Izvor: Dnevne novine SAN Četvrtak, 19.08.2010. 12:24
Komentari
Podeli

Direktor UNIS Grupe Emir Smajilović i direktor federalne Direkcije za namjensku industriju Fahrudin Smailagić nedavno su posjetili Tursku, na poziv turskog državnog podsekretara za namjensku industriju gdje su, kako kažu, imali prilično konstruktivne razgovore o razvoju namjenske industrije u BiH. Kako za San kaže direktor Smajilović, ova međudržavna saradnja i konkretni prijedlozi će dovesti ponovo bh. namjensku industriju na zelenu granu. Naime, Smajilović i Smailagić su posjetili tursku firmu Best Group koja je izrazila želju za zajedničkom proizvodnjom oklopnih vozila.

"Ali detalje ove saradnje možemo iznijeti tek kad je konkretno definišemo i potpišemo ugovor", kaže Smajilović. Akcent u razgovorima sa turskim podsekretarom je stavljen na projekte koji su već u toku, a posebno na izvoznu dozvolu koju čeka bh. kompanija Zrak. Zrak, naime, pravi optičke nišane i periskope i trenutno ide probna serija.

"Direktor Zraka Suvad Osmanagić i ja putujemo uskoro u Tursku da dogovorimo i potpišemo novi ugovor o isporuci novih količina koji bi prema našim saznanjima i sadašnjim ponudama trebao da vrijedi preko dva miliona dolara. To je zaista nešto konkretno, ali i profitabilno za dalji razvoj Zraka", tvrdi Smajilović i podvlači da su posjetili i tursku firmu "Makine ve kimya" koja treba da dostavi završne podatke kako bi bh. kompanija "Igman" mogla da aplicira za uvoznu dozvolu za posao.

Već je dogovoreno da Igman uvezuje komponente, proizvodi metke i isporučuje ih ovoj turskoj firmi.

"Makine ve kimya nam pomaže da nabavimo određene komponente koje smo ranije nabavljali iz okolnih zemalja po značajno višim cijenama koje su nam smanjivale konkurentnost. Također, spremamo i iznos određenog materijala u saradnji sa turskim partnerom za jednu treću državu. Ali o tome će biti riječi kad utvrdimo detalje", rekao je Smajilović za San.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.