NavMenu

Intrigantan poziv turistima: "Doživite čaroliju – Dobro došli u Mostar"

Izvor: eKapija Utorak, 27.07.2010. 14:30
Komentari
Podeli

Gradske vlasti u Mostaru ovog mjeseca pokrenule su promotivnu turističku kampanju kojom se želi privući pažnja turista na ljepote ovog hercegovačkog grada. Aktivnosti pod nazivom "Promocija Mostaru u Bosni i Hercegovini" dio su projekta "Podrška ekonomskom razvoju grada Mostara putem poboljšanja turističkog sektora", kojeg Grad Mostar provodi uz podršku "Španjolske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju" (AECID).

Ova aktivnost podrazumijeva promociju koja je ujedno orijentirana ka domaćem i stranom gostu, a provodi se na teritoriji naše zemlje. U okviru ove aktivnosti predviđeno je oglašavanje Mostara kao turističke destinacije u formi jumbo plakata, prikazivanja promotivnih filmova na TV postajama na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, te izrade promotivnih turističkih DVD zapisa koji će se dijeliti domaćim i međunarodnim partnerima Grada Mostara.

Tako su postavljeni jumbo plakati na putnim pravcima na kojima se očekuje najveći dolazak turista u BiH, te koji su tradicionalno poznati kao najprometniji pravci za vrijeme ljetne sezone: Crveni Grm – Mostar, Izačić – Mostar, Metković – Mostar, Okučani – Banja Luka, Orašje – Tuzla i Sarajevo – Mostar, saopćeno je iz Gradske uprave Mostara.

Cilj promotivne poruke "Doživite čaroliju – Dobro došli u Mostar" je da zaintrigira i privuče što veći broj posjetitelja u naš grad za vrijeme sezone 2010.

Grad Mostar prvi put se spominje u jednom pismu od 3. aprila 1452. godine, koje se čuva u Dubrovačkom arhivu, u kojem se kaže da je Vladislav Hercegović, sin Hercega Stjepana, odmetnuo od oca i zauzeo Blagaj i dvije kule na mostu na Neretvi.

Ime je dobio po čuvarima mostova (mostarima), na obalama rijeke Neretve. Grad je poznat po čuvenom Starom mostu, koji je završen 1566. godine i djelo je Mimara Hajrudina , istanbulskog arhitekte i učenika čuvenog Mimara Sinana. Stari most je završen 1566. godine, kada on stiče titulu najvećeg arhitektonskog dostignuća izgrađenog za vrijeme turske vladavine na Balkanu.

Dužina svoda je 28.7 metara, odnosno 21 m iznad razine rijeke Neretve. Za čuvare mosta izgrađene su dvije kule, Halebija i Tara, koje su tokom turske vladavine služile kao skladište za oružje.

Prema legendi, Hajrudin je pobjegao iz Mostara dan prije nego što su podizane skele, iz straha od Sulejmana veličanstvenog, koji je prijetio da bi Hajrudin bio osuđen na smrt ako bi se luk mosta ikada raspao. Međutim, nema ni podatka da je Hajrudin ikad vidio svoj most.

Osim Starog mosta, u Mostaru se nalaze i brojne druge znamenitosti.

Biščevića kuća stara je otomanska kuća potiče iz 17. stoljeća. Kamerija ili divanhana je očuvala izvorni otomanski stil, kuća obiluje autentičnim namještajem, a bašta je reprezentativni primjer turskog stila gradnje.

Karađoz-begova džamija je najmonumentalnija islamska građevina u Hercegovini. Izgrađena je 1557. godine prema projektu velikog turskog graditelja Mimar Sinana.

Stara Katolička crkva, nezaobilazan je dio ponude Mostara. Objekat je izgrađen prema ugledu na bečke građevine, te doprinosi sveukupnom šarmu grada. Trideset metara visok zvonik dominira nebom.

Partizansko groblje se nalazi na Bijelom Brijegu, a ovaj dio grada je okružen zelenilom i pruža predivan pogled na grad dok šetate.

Nacionalni spomenik "Muslibegovića kuća" i jedan je od najmonumentalnijih spomenika gradske stambene arhitekture otomanskog perioda u Bosni i Hercegovini. Kompleks koji se sastoji od porodične kuće (ženska avlija- haremluk) i poslovnog dijela (muška avlija - selamluk) je sagrađen početkom 18. vijeka, a glavni stambeni objekat je rekonstruisan i dograđen 1872. god. po uzoru na reprezentativne objekte u Istambulu.

Objekat je sačuvao autentičnu formu i drvorez te uz orginalne predmete, spise i eksponate, posjetiocima pruža uvid u način života bogate begovske porodice u minulim stoljećima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.