NavMenu

Brisanje iz registra ili preregistracija

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 09.03.2009. 09:59
Komentari
Podeli

Do kraja mjeseca desetak preduzeća u FBiH mora se preregistrovati u dioničko društvo ili im prijeti brisanje iz sudskih registara, odnosno gašenje.

Ovo su kazali u Registru vrijednosnih papira FBiH, potvrđujući da je obaveza preregistrovanja preduzeća nametnuta izmjenama Zakona o privrednim društvima i Zakonom o tržištu vrijednosnih papira FBiH, koji su stupili na snagu krajem prošle i početkom ove godine. Prema ovim zakonima, u roku od 90 dana sva preduzeća koja imaju osnovni kapital od najmanje četiri miliona KM i više od 40 suvlasnika moraju se registrovati kao dionička društva. Preregistracijom ova društva steći će uslove za izlazak na berzu.

"Prema našim informacijama kriterije za preregistraciju ispunjava osam preduzeća, a moguće je da ih se u međuvremenu pojavi još. Između ostalih, to su `HT Mostar`, `Željeznice FBiH`, IGM Visoko, `Centrotrans Eurolines` Sarajevo i `Aluminij` Mostar. Riječ je o kompanijama koje su u prethodnom periodu, radi lakšeg i jeftinijeg upravljanja, oblik organizovanja iz dioničkog društva promijenili u društvo ograničene odgovornosti", kazao je Firdus Hamzagić, zamjenik direktora Registra.

Pritisnut ovom zakonskom obavezom, ali i zahtjevima Komisije za vrijednosne papire, "HT Mostar" je najavio preregistrovanje 1. aprila 2009. godine. U ostalim preduzećima koja podliježu ovoj obavezi, kako doznajemo, slične aktivnosti još nisu poduzete.

U "Centrotrans Eurolinesu", koji ima nekoliko stotina udjeličara, kažu da će ispoštovati zakonsku obavezu, ali naglašavaju da ne odustaju od novih izmjena Zakona o privrednim društvima budući da su prethodne donesene u nezakonitoj proceduri, bez konsultacija sa predstavnicima poslovne zajednice. Safudin Čengić, zamjenik direktora "Centrotrans Eurolinesa", podsjeća da se ovo preduzeće prošle godine iz dioničkog preregistrovalo u društvo ograničene odgovornosti i da sada kompletan postupak, koji nije ni jeftin ni jednostavan, mora ponoviti.

"Ove promjene utiču psihološki na rad firme, pogotovo što se u našem slučaju pokazalo da zaposlenici kompanije mogu na najbolji način razvijati firmu. Poslujući kao otvoreno društvo izlažemo se opasnosti da tajkuni otkupe dionice i sutra možda unište našu djelatnost", naglasio je Čengić.

Mustafa Uzunalić, direktor IGM Visoko, smatra da izmjene Zakona o privrednim društvima ništa dobro ne donose privredi i onima koji stvaraju novu vrijednost.

"Zakon je, prema opštoj ocjeni privrednika, donesen skriveno i klasični je primjer kako ne treba raditi. Očito da je ovdje bio primaran interes onih koji troše, a ne onih koji proizvode", naglasio je Uzunalić.

Dodaje da u preduzeću još analiziraju situaciju i da će još neko vrijeme sačekati prije nego što donesu bilo kakve odluke.

Omer Vatrić, predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Parlamenta FBiH, međutim, naglašava da sa predloženim zakonskim rješenjima nastoji otvoriti tržište kapitala, te se omogućava da društva sa velikim brojem dioničara postanu dostupna tržištu.

"Zakon ima i odbrambene mehanizme i stoga nema razloga da preduzeća koja ispunjavaju uslove ne budu registrovana kao otvorena dionička društva", naglašava Vatrić.

Dodaje da je možda rok od 90 dana za preregistraciju prekratak, ali da poslovna zajednica može regularnim putem zatražiti izmjene zakona, kako bi u novoj proceduri bile usvojene.

U Sarajevskoj berzi očekuju da će promjena oblika organizovanja društava povećati tržišni materijal.

No, prema riječima izvršnog direktora nadzora i trgovine Sarajevske berze Almira Mirice, od kvantiteta kompanija mnogo je bitniji kvalitet novog tržišnog materijala, te činjenica da postoji veći broj sadašnjih udjeličara, a budućih dioničara koji će tek sada biti u mogućnosti slobodno uživati prava iz upisanih dionica.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.