NavMenu

Sud odobrio pljenidbu dionica - Sberbank preuzima Sarajevski kiseljak

Izvor: eKapija Utorak, 17.10.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com/sarajevskikiseljak)
Općinski sud u Kiseljaku donio je odluke kojima je ljubljanskoj i zagrebačkoj Sberbanci odobrena pljenidba dionica Sarajevskog kiseljaka, a koje su u vlasništvu većinskog vlasnika te firme Jamnice, navedeno je u saopćenju Jamnice iz koje najavljuju da će poduzeti pravne radnje za osporavanje tih rješenja.

Kako je Jamnica objavila putem Zagrebačke berze, Općinski sud u Kiseljaku donio je 9. oktobra dva rješenja o izvršenju na temelju vjerodostojne isprave - mjenice, a u izvršnim postupcima tražitelja izvršenja Sberbank iz Zagreba i Sberbank iz Ljubljane, protiv Jamnice, prenosi Faktor.

U oba ta spora vrijednost predmeta je 67,4 mil KM, javlja Jutarnji.

- Izvršenje je određeno pljenidbom, procjenom i prodajom dionica društva Sarajevski kiseljak, koje su vlasništvo Jamnice - navodi se u objavi.

Jamnica će "poduzeti sve potrebne pravne radnje u cilju osporavanja predmetnih rješenja", najavljuju iz te kompanije u sastavu Agrokor koncerna.

Od početka procesa izvanredne uprave, saopćili su nedavno iz Agrokora, pokrenuto je više parničnih i pljenidbenih postupaka protiv Agrokora i povezanih društava u šest zemalja: Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, BiH, Crnoj Gori i Velikoj Britaniji.


Kako je već u junu bilo jasno da ne želi sudjelovati u novom kreditiranju Agrokora putem roll-up modela kojim se osigurava prvenstvo naplate, smatrajući ga nepoštenim, Sberbank je pokrenuo sudske procese u Hrvatskoj i Srbiji, a kasnije ih je proširio i na ostale zemlje u kojima koncern ima imovinu. Slovenački sud je priznao postupak izvanredne uprave pa su u toj zemlji obustavljeni postupci pljenidbe, dok u Srbiji i BiH to nije slučaj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.