NavMenu

BiH ima 11 hotela sa pet zvjezdica - Sve veća potražnja za luksuznim smještajem, stižu i strani lanci

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.09.2017. 15:08
Komentari
Podeli
(Foto: MilanTomazin/shutterstock.com)
S razvojem turizma i povećenjam broja turista u BiH, što je prema statističkim podacima već evidentno, raste i potražnja za smještajem deluks kategorije. Zahtjevniji goste traže luskuz i komfor koji su spremni dobro da plate.

Kako smo nedavno pisali, Mostar će sljedeće godine dobiti jedan od najluksuznijh hotela u BiH, svjetskog lanca Marriott International, a provjerili smo sa koliko hotela visoke kategorije BiH sada raspolaže i kakva je ponuda domaćih hotela tog ranga u odnosu na strane lance na ovom tržištu.

U Banjaluci trenutno ima samo jedan hotel sa 5 zvjezdica, iako je taj grad središte Republike Srpske, dok Trebinje nema nijedan hotel te kategorije a broj turista konstantno raste. Prema podacima resornog ministarstva, u RS postoje još dva hotela sa 5 zvjezdica i oba su u Bijeljini. U Federaciji BiH, urbana cjelina grada Sarajeva ima četiri hotela u ovoj kategoriji, od čega su dva u opštini Ilidža, Mostar ima takođe dva, a po jedan se nalazi u Tuzli i na Vlašiću.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS potvrđuju za portal eKapija da je povećana tražnja za hotelima visoke kategorije i da njihov broj treba da bude veći.

- Prema dosadašnjim pokazateljima rastućeg turističkog prometa u RS, jasno je se broj takvih hotela treba povećati. Nedostatak je najizraženiji u većim gradovima gdje je frenkvencija turista najveća kao npr. Trebinje, Banjaluka...

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dodaju da su luksuzni kapaciteti uvijek potrebni kako bi podigli ponudu na viši nivo.

Međutim, u Udruženju hotelijera i restoratera (UHR) BiH kažu da na ovom tržištu ima sasvim dovoljno hotela visoke kategorije, iako su po statistici ti objekti bolje popunjeni od onih niže kategorije.

- Veća ponuda u svakom slučaju donosi bolji kvalitet i standard - kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera BiH.

Kategorizacija domaćih i stranih hotela


Kategorizacija hotela u BiH vrši se u skladu sa pravilnicima o kategorizaciji za oba entiteta. U Udruženju hotelijera BiH navode da su pravilnici slični u svim zemljama, mada pojedine ugrađuju svoje specifičnosti.

(Foto: Rosli Othman/shutterstock.com)
I strani lanci su obavezni primjenjivati standarde, odnosno, pravilnike te zemlje u kojoj grade i otvaraju hotel. Npr, kako se u Mostaru u 2018. otvara hotel Marriott, investitor mora da zadovolji pravilnik o kategorizaciji FBiH, s tim da je prema riječima Hadžića, ponuda obogaćena sadržajima propisanim tom hotelskom lancu.

U resornom ministarstvu FBiH dodaju da u Sarajevu već postoje hoteli lanca Marriott i da su kategorisani prema navedenom pravilniku. Kako su nam rekli, objekti se kategorizuju na osnovu propisanih uslova u vezi uređenja, opreme, uređaja, usluga, održavanja itd.

- Ti uslovi nisu promjenljiva kategorija sve dok je na snazi propis koji to reguliše. U slučaju promjene propisa, moguće su i promjene uslova koje treba ispuniti, a sve u skladu sa potrebama na turističkom tržištu - kažu u federalnom ministarstvu.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS kažu da su za svaku kategoriju hotela propisani obavezni elementi koje treba ispuniti 80%.

- Osim obaveznih za prvu i drugu kategoriju, odnosno, pet i četiri zvjezdice, hoteli treba da ostvare 45, odnosno 20 bodova, tj. izborni elementi su ti koji ne moraju biti identični u svakom ugostiteljskom objektu iste kategorije.

Dodaju da ako hotel pripada nekom stranom brendiranom lancu, usluga je uglavnom standardizovana kao u drugim državama.

- To ni na koji način ne znači da hoteli u RS koji rade i posluju u skladu sa propisanim zakonima i pravilima ne ispunjavaju traženi kvalitet usluge, kako za domaće tako i za stane turiste - navode iz Ministarstva.

Novi deluks hoteli

Iako u BiH raste potražnja za luksuznim i komfornim smještajem, u RS trenutno nema najave njihove gradnje. Prošle godine mediji su pisali da će se na mjestu starog motela Internacional u Banjaluci graditi ekskluzivni hotelski kompleks u koji će špediterska kompanija Ciambella uložiti 10 mil KM. Međutim, kasnije nije bilo informacija o toj investiciji, a kako kažu u resornom ministarstvu, nemaju u najavi izgradnju hotela u skorije vrijeme na području RS.


(Foto: fotorobs/shutterstock.com)
U Republici Srpskoj, takođe, ne postoji nijedan hotel inostranog lanca.

U Federaciji BiH, osim hotela Marriott u Mostaru čija je gradnja u toku, resorno ministarstvo ima u najavi gradnju još hotela sa 5 zvjezdica u bližoj budućnosti.

Dva luksuzna hotela u vlasništvu Mrkulić company

Sarajevski Mrkulić company u svom vlasništvu ima hotel Hills i depandans hotela Hollywood - Hollywood lux koji imaju pet zvjezdica. Iz kompanije su rekli za eKapiju da proces kategorizacije traje do 7 dana, ako objekat zadovoljava sve tražene uslove i standarde, i ako je uredna dokumentacija, kao što je bilo u njihovom slučaju.

U kompaniji kažu da hoteli Hills i Hollywood lux po standardu i sadržajima spadaju u red najboljih hotela u regionu. Sobe i apartmani (hotel Hills 318 i hotel Hollywood lux 64) su opremljeni po najvećim svjetskim standardima, a hoteli posjeduju i najveće kongresne centre na Balkanu.

- Hotel Hills ima kongres centar kapaciteta preko 2.500 mjesta u 12 sala, od kojih najveća prima 1.200 osoba. Kongres centar hotela Hollywood lux je kapaciteta više od 2.200 mjesta u 16 sala. Tu su još razni ugostiteljski sadržaji, a hotel Hills ima i najveću igraonicu za djecu na Balkanu, površine više od 1.000 m2 i najveće otvoreno i zatvoreno kupalište, te najmodredniji velnes i fitnes centar. Hollywood lux između ostalog posjeduje sportsku dvoranu i zatvoreni poluolimpijski bazen - navode iz Mrkulić company.

Dodaju da je ukupna ponuda hotela usklađena sa najvišim standardima i prije njihovog otvaranja. Investitor nastavlja da ulaže u nove sadržaje i infrastrukturu, a najveći napredak očekuju u oblasti zdravstveno-rekreativnog i adrenalin turizma.

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.