NavMenu

Više od pola tone hrane u RS trulo i isteklog roka - Nadležna inspekcija povukla sa tržišta neispravne namirnice

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 25.09.2017. 15:07
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Oko 550 kilograma hrane povučeno je sa tržišta u Republici Srpskoj i uništeno zbog truljenja, isteklog roka trajanja i nepotpune deklaracije, potvrđeno je u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Ova hrana, koja nije bila za ljudsku upotrebu, nađena je u prvom polugodištu ove godine tokom kontrole unutrašnjeg prometa Republičke inspekcije, kao i lokalnih inspekcija, po čijem nalogu je i uništena.

- Republička inspekcija za hranu je u unutrašnjem prometu izvršila 490 kontrola, dok je inspekcija na nivou jedinica lokalne samouprave izvršila 4.518 kontrola u objektima u kojima se proizvodi i prometuje hrana - pojašnjeno je u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Prema njihovim riječima, u oko 42% kontrola inspektori su konstatovali propuste koji za posljedicu mogu imati neispravnu hranu, kao što su neredovni sanitarni pregledi zaposlenih, propusti u održavanju higijene u objektima, te nepravilna manipulacija hranom.

Kako navode, nadležna inspekcija je za šest mjeseci ove godine pregledala 32.213 pošiljki hrane prilikom uvoza.

U posmatranom periodu u kontroli uvoza hrane inspektori su, ističu, uzeli 1.374 uzorka koji su dostavljeni na analizu ovlaštenim laboratorijama.

- U 12 slučajeva utvrđeno je da pošiljke hrane nisu ispunjavale propisane parametre zdravstvene ispravnosti i kvaliteta, pa je zabranjen njihov uvoz, a uglavnom se radi o mesnim prerađevinama i konditorskim proizvodima porijeklom iz Srbije - istakli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.


Kako pojašnjavaju, u skladu sa procijenjenim rizikom od nepravilnosti izrađuje se operativni plan uzorkovanja, odnosno utvrđuju se najveći potencijalni rizici kod određenog proizvoda.

- Tako kod voća i povrća najveći rizik predstavlja nedozvoljena količina pesticida i teških metala, te su upravo to parametri na koje se vrše analize ove vrste hrane - rekli su u ovoj upravi.

Dodali su da se pošiljke koje se pošalju na analizu ne puštaju u promet prije dobijanja laboratorijskih rezultata.

Kako navode, zahvaljujući kontinuiranom nadzoru nadležne inspekcije proteklih godina nije bilo prijavljenih slučajeva zdravstvenih tegoba ili oštećenja zdravlja zbog konzumiranja eventualno neispravne hrane.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.