NavMenu

Pri kraju kapitalni remont RiTE Ugljevik vrijedan 200 mil KM

Izvor: Capital Ponedjeljak, 25.09.2017. 15:47
Komentari
Podeli
Kapitalni remont Termoelektrane Ugljevik ulazi u završnu fazu. Sve ono što se trenutno radi u krugu termoelektrane od kapitalnog remonta, rekonstrukcije elektrofiltera, pa do projekta odsumporavanja, predstavlja jednu od najvećih investicija u elektroenergetskom sektoru RS i BiH, vrijednu oko 200 mil KM.

Direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović kaže da se najvećim remontom koji je ikada do sada rađen, otkako je termoelektrana prije 32 godine puštena u pogon, postiže dugoročna stabilnost bloka koja je bila prilično ugrožena.

- To smo mogli konstatovati kada smo ušli u određene remontne zahvate, posebno na generatoru. U pitanju je oprema koja se koristi više od 30 godina i koja u takvoj eksploatacionoj fazi zahtijeva kapitalno održavanje i redovan remont. Kada objekat bude u pogonu i na mreži vidjećemo benefite u povećanju izlazne snage i proizvodnje električne energije - rekao je Popović za portal Capital.

Popović ističe da je najznačajniji investicioni zahvat rekonstrukcija elektrofilterskog postrojenja, čija ukupna vrijednost sa poslovima nadzora iznosi oko 20 mil KM.

- Izuzetno je važna i zamjena međupregrijača 1, koji je bio uzrok ispada termoelektrane sa mreže u više navrata. I taj posao je vrijedan oko 5,5 mil KM i uspješno je realizovan. Tu je i niz drugih zahvata koji su veoma bitni za normalno funkcionisanje termoelektrane. Sve će to biti realizovano u rokovima koji još nisu zabilježeni u ovoj oblasti - kazao je on.

Uz plansko održavanje i određene investicije u budućnosti, ovi radovi treba da obezbijede stabilan rad termoelektrane u narednih dvadesetak godina. Iako se kapitalni remont izvodio u izuzetno lošoj "hidrološkoj" godini, kada i hidrocentrale rade za umanjenom snagom i kada je potrošnja električne energije bila povećana, Popović kaže da se ovaj posao morao obaviti da bi se spasio objekat koji je uvijek proizvodio više od 30% ukupne proizvodnje električne energije u RS, krećući se od 33 do 37%.

Zlatko Malović, menadžer projekta odsumporavanja podsjeća da je kredit za odsumporavanje vrijedan 80 mil EUR dobijen od Vlade Japana.

- Budžet za ovaj kredit, koji je bio predviđen od Agencije za razvoj japanske Vlade iznosio je oko 105 mil EUR zbog tzv. kliznog kursa, jer je kredit u jenima. Projekat odsumporavanja podrazumijeva izgradnju glavnih objekata, ugradnju tehnologije i dostizanje konačnog cilja, a to su propisane evropske norme o emisiji sumpor – dioksida u iznosu od 200 miligrama po metru kubnom na izlasku iz dimnjaka. Novac koji je bio predviđen u budžetu za projekat odsumporavanja može se iskoristiti i za sastavne dijelove projekta, kao što je deponija gipsa i neki drugi projekti koji se mogu povezati sa glavnim projektom. Zahvaljujući dobro napisanom tenderskom dokumentu i postojanju prave konkurencije u vidu učešća na tenderu četiri renomirana svjetska proizvođača, ovaj projekat ide u dobrom pravcu - kazao je Malović.


Malović podsjeća da su pregovori o japanskom kreditu započeti tokom 2009, da je sve dugo trajalo, ali da je sada realizacija projekta već ušla u sedmi mjesec.

- Rok za izgradnju postrojenja za odsumporavanje iznosi 35 mjeseci. Definisali smo i krajnji rok za završetak radova, a to je 20. oktobar 2019. Završetak radova planira se za maj 2019, nakon čega će pet mjeseci trajati potvrđivanje funkcionalnih garancija i probni rad postrojenja - naglasio je Malović.

Podsjećajući da je u protekle četiri godine termoelektrana emitovala osamdeset puta više sumpor – dioksida nego što je bilo dozvoljeno evropskim normama, Malović je istakao da je to bio dodatni razlog da se realizuje projekat odsumporavanja. Projektom će dodatno biti smanjeno i emitovanje čvrstih čestica u atmosferu za oko 40%, što će biti iskorišteno za dobijanje nus produkta – gipsa.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.