NavMenu

I mali farmeri imaju korist od izvoza mesa u Tursku

Izvor: eKapija Subota, 23.09.2017. 19:00
Komentari
Podeli
(Foto: Patrik Jech/shutterstock.com)
U domaćem agraru itekako ima pozitivnih promjena. Ova priča je primjer da farmeri koji su se odlučili na izvoz mesa u Tursku, nakon dugo vremena odlično posluju, prenosi BiznisInfo.

Zahvaljujući izvoznom aranžmanu Ibrahim Fazlović iz Maoče kod Brčkog je dosada plasirao 180 tona utovljene junadi. Što je za njega, ali i ostale farmere najbitnije, sve je u dogovorenom vremenu uspio i naplatiti.

Nakon višedecenijske nesigurnosti sa kojom su se susreli farmeri, pokretanje i izvoz mesa u Republiku Tursku, po unaprijed utvrđenim i dogovorenim cijenama, još uvjek djeluje prilično nestvarno. Naviknut na neizvjesnost u ovom poslu Ibrahim još uvijek oprezno pristupa ovom poslu, piše portal Agroklub.ba.

- Najprije sam počeo raditi ne razmisljajući o tome kome ću prodati tovnu junad, ali nakon ponude iz Turske, shvatio sam ozbiljnost ovog posla - istakao je Fazlović.

Ono što Fazlović navodi kao dozu neizvjesnosti, jeste da još uvjek ne zna na koji period će junad izvoziti za Tursku, jer kako kaže, zadovoljan je načinom poslovanja i volio bi da ima garanciju za neki duži period.

Cijena otkupa prihvatljiva

Otkupna cijena je prihvatljiva i iznosi 4 KM po kilogramu, a dosad je Ibrahim isporučio oko 180 tona mesa. Obzirom na sušu koja je zadesila cijeli region, računica je itekako u prihvatljivim okvirima jer svaki farmer mora biti pripremljen za ovaj posao, bilo da je u pitanju rodna ili sušna godina. Silaže i zalihe od prošle godine dobro dođu nakon ovako sušnog perioda.


Da bi ušao u ovaj posao svaki farmer mora računati na vremenske neprilike i obezbijediti rezerve hrane za stoku.

Poticaj odličan stimulans poljoprivrednicima

Redovna isplata poticaja u Brčko Distriktu predstavlja dobar stimulans za poljoprivrednike na ovom području. Ibrahim uz pomoć četvoro djece i supruge hrabro ide naprijed, jer im ovaj posao već deceniju predstavlja osnov njihove egzistencije.

Prema statističkim podacima u 2017. godini je dosada za Tursku izvezeno oko 8.000 tona mesa. Obzirom da je Vijeće EU dalo saglasnost da se meso iz BiH može transportovati kopnenim putem, svi uključeni u ovaj biznis očekuju dobre rezultate i još bolju financijsku potporu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.