NavMenu

Smanjuje se upotreba fosilnih goriva u Fabrici cementa Lukavac - Cilj povećati udio alternativnih goriva u proizvodnji

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.09.2017. 13:01
Komentari
Podeli
Lukavac Cement, najveći proizvođač cementa u BiH i pionir u korištenju alternativnih goriva u procesu proizvodnje, smanjuje upotrebu fosilnih goriva i povećava zahtjeve za zbrinjavanjem otpada u našoj zemlji.

- Koristeći razne vrste otpada kao alternativno gorivo u našoj proizvodnji, štedimo prije svega prirodne resurse i novac za njihovu proizvodnju, a naša životna sredina se oslobađa otpada. Evidentno je da BiH ima problem sa adekvatnim odlaganjem otpada, te naša ulaganja u moderna postrojenja, koja u posljednjih 15-tak godina iznose oko 120 mil EUR, predstavljaju trajno rješenje ovog problema za dobrobit cijele zajednice. Upotreba otpada kao alternativnog goriva u cementnoj industriji je veoma složen zadatak, na kojem radimo već godinama po uzoru na najbolje svjetske prakse. Cilj nam je da konstantno povećavamo udjel alternativnih goriva u proizvodnji, kako bi se društvo oslobodilo značajnog dijela otpada, te da ujedno damo što veći doprinos zaštiti životne sredine - istakao je Nedim Pašić, direktor proizvodnje Lukavac Cementa.

Alternativna goriva su razne vrste otpadnih materijala, koji se više ne mogu koristiti niti reciklirati, a imaju određenu kalorijsku vrijednost. Zemlje sa definisanom strategijom upravljanja otpadom, koriste upravo cementare za trajno rješavanje otpada.

Korištenje alternativnih goriva u Lukavac Cementu se obavlja na siguran način, gdje se pri visokoj temperaturi peći od preko 1.450 stepeni, uz dugo vrijeme zadržavanja gasova i uz kontrolu sagorijevanja, gorivi otpad pretvara u energiju, a pepeo kao rezultat sagorijevanja se ugrađuje u proizvod – cement.


Prednosti korištenja alternativnih goriva u fabrici su mnogobrojne, a najvažnije su da se smanjuje potrošnja fosilnih goriva, emisije CO2 i trajno se rješava zbrinjavanje otpada kroz smanjenje broja deponija.

- Kao što sam već istakao, u našoj zemlji postoji još mnogo problema vezano za zbrinjavanje otpada, nedostaju odgovarajuće infrastrukture, ali naša nastojanja, uz stalno investiranje, jesu da potaknemo i udružimo sve zainteresirane u ovoj oblasti da zajednički radimo na stvaranju još boljih uvjeta za preradu otpada, odnosno proizvodnju alternativnih goriva - gorivo iz otpada. Na ovaj način možemo dodatno da unaprijedimo kako ekonomsku situaciju tako i zaštitu životne okoline u BiH. Otvoreni smo za svaku vrstu saradnje i pozivamo sve relevantne institucije i proizvođače alternativnih goriva da nam se pridruže - dodao je direktor Pašić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.