NavMenu

Sud Evropske unije donio presudu o nepoštenosti odredbi ugovora o kreditima u švajcarcima

Izvor: eKapija Četvrtak, 21.09.2017. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Lisa S./shutterstock.com)
Sud Evropske unije je u utorak (19. septembar) presudio obavezujuću presudu za sve nacionalne sudove u predmetu ugovora o kreditima u švajcarcima, a u slučaju Ruxandre Paule Andriciuc i 68 drugih osoba i, s druge strane, rumunske banke Banca Romaneasca u vezi sa nepoštenosti odredbi iz ugovora o kreditu koje predviđaju vraćanje kredita u istoj stranoj valuti kao u onoj u kojoj su bili odobreni.

Sud je utvrdio da je sporna ugovorna odredba dio glavnog predmeta ugovora o kreditu, tako da se njena nepoštenost može ispitivati s obzirom na Direktivu (Direktiva Vijeća 93/13/EEZ od 5. aprila 1993. godine o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima) samo ako nije sastavljena jasno i razumljivo. Naime, obaveza vraćanja kredita u određenoj valuti bitan je element ugovora o kreditu s obzirom na to da se ne odnosi na akcesoran (dopunski) način plaćanja, nego na samu narav dužnikove obaveze.

- Stoga, s jedne strane, zajmoprimac mora biti jasno obaviješten o činjenici da se sklapajući ugovor o kreditu u stranoj valuti izlaže određenom kursnom riziku koji će ekonomski teško moći snositi u slučaju pada vrijednosti valute u kojoj ostvaruje svoj dohodak. S druge strane, banka mora izložiti moguće promjene kursa i rizike svojstvene uzimanju kredita u stranoj valuti osobito ako zajmoprimac ne ostvaruje svoj dohodak u toj valuti - navodi se u presudi Suda EU.

Tokom 2007. i 2008. Ruxandra Paula Andriciuc i druge osobe, koje su tada svoj dohodak primale u rumunskim lejima, sklopile su s rumunskom bankom Banca Romaneasca ugovore o kreditu u švajcarskim francima (CHF) za kupovinu nekretnina, refinansiranje drugih kredita ili za lične potrebe. U skladu s ugovorima o kreditu koje su stranke sklopile, korisnici kredita su bili dužni vraćati mjesečne rate u švajcarskim francima i preuzeli su rizik u vezi sa eventualnim promjenama kursa rumunskog leja u odnosu na švajcarski franak.


Nakon toga taj se kurs znatno promijenio na štetu korisnika kredita. Oni su se obratili rumunskim sudovima kako bi se utvrdilo da je ugovorna odredba, prema kojoj se kredit mora vratiti u švajcarskim francima bez uzimanja u obzir eventualnog gubitka koji korisnici kredita mogu pretrpjeti zbog kursnog rizika, nepoštena ugovorna odredba koja ih ne obvezuje, u skladu s onim što propisuje jedna Unijina direktiva.

Korisnici kredita tvrde, između ostalog, da je prilikom sklapanja ugovora banka svoj proizvod prikazivala pristrano jer je isticala isključivo koristi koje bi građani od njih mogli imati, bez spominjanja njihovih mogućih rizika i vjerovatnosti njihovog ostvarenja.

Prema mišljenju korisnika kredita u švajcarcima, spornu ugovornu odredbu, s obzirom na tu praksu banke, treba smatrati nepoštenom.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.