NavMenu

Poslovne novine izabrale 100 najvećih u privredi BiH za 2016.

Izvor: eKapija Srijeda, 20.09.2017. 16:00
Komentari
Podeli
(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Povodom dva velika jubileja, 30. izbora "100 najvećih u privredi BiH" i 45. godišnjice poslovanja, Poslovne novine predstavile su danas na konferenciji za medije u Vanjskotrgovinskoj komori Bosne i Hercegovine, najuspješnije kompanije u prošloj godini, kao i dobitnike priznanja koja će im biti uručena na večerašnjoj gala svečanosti u Hotelu Hills u Sarajevu.

Predstavljeno je i novo, redizajnirano izdanje publikacije "100 najvećih u BiH" u kojem su Poslovne novine, uz rang liste velikih, srednjih i malih kompanija po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini i analize vodećih industrijskih grana sa TOP 20 kompanija u svakoj od njih, po prvi put objavile i top 500 kompanija iz regije, saopšteno je na sajtu VTK BiH.

Rangiranja i istraživanja za Poslovne novine, i ove godine, realizirao je LRC iz Sarajeva. Tako, 30. jubilarno, redizajnirano, specijalno izdanje "100 najvećih u BiH" i ovog puta donosi pregled privrednih kretanja u BiH, s rang-listama velikih, srednjih i malih kompanija po prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka u 2016. godini, kao i analize vodećih industrijskih grana sa TOP 20 kompanija u svakoj od njih.

Ko su sve dobitnici priznanja pogledajte na ovom linku.

Zahvaljujući LRC-u i njihovoj dobroj saradnji s bonitetnim agencijama iz regiona, u novom, redizajniranom izdanju publikacije "100 najvećih u BiH", objavljene su, po prvi put, i rang liste 500 najvećih iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Ove godine, po prvi put, svim kompanijama koje su se našle na našim rang listama omogućeno je korištenje elektronskog pečata "100 najvećih", koji kupcima garantira kvalitet, a poslovnim partnerima i društvenoj zajednici potvrdu dugoročne opredijeljenosti razvojnim strategijama. Osim toga, saradnja Poslovnih novina sa Gradom Bečom, koji u projektu participira preko svog Privrednog odjela (Vienna Business Agency), potvrđuje da je projekt "100 najvećih u BiH" već odavno prešao granice naše zemlje.

Analitika, koju je za ove potrebe uradio LRC, pokazala je da je ukupan prihod 100 najvećih kompanija u 2016. godini, u odnosu na godinu ranije, porastao za 2,76%. Ukupna dobit porasla je za 1,67%, dok je izvoz porastao za 8,51%, a broj uposlenih za 4,97%. Ovi parametri su rasli i u 100 srednjih i 100 malih kompanija koje se nalaze na rang listama.

Velike kompanije

po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini:

• Elektroprivreda BiH, prvo mjesto sa 997.870.238 KM prihoda

• BH Telecom, prvo mjesto sa 83.588.626 KM dobiti

Prevent BH Visoko, prvo mjesto sa 320.529.230 KM izvoza

Srednje kompanije

po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini:

HEP Trade Mostar, prvo mjesto sa 38.539.604 KM prihoda

HETA Sarajevo, prvo mjesto sa 29.692.572 KM dobiti


• HEP Trade Mostar, prvo mjesto sa 34.619.387 KM izvoza

Male kompanije

po ukupnom prihodu, neto dobiti i izvozu ostvarenom u 2016. godini:

Venera Banjaluka - PJ Tuzla, prvo mjesto sa 7.801.274 KM prihoda

• H&L Group Sarajevo, prvo mjesto sa 5.301.436 KM dobiti

Veza Nekt Sarajevo, prvo mjesto sa 4.847.383 KM izvoza

Dobitnici po industrijskim granama su FIS, Holdina, Bingo, Hifa Petrol, Tranzitexport, Elektroprivreda BiH, BH Telecom, Phoenix, Dongfang Electric Corporation Doboj, Bimal, Bajra, Standard Furniture Factory i NSoft.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.