NavMenu

Sanski Most dobija jednu od najmodernijih tržnica u BiH - Izgradnja počinje uskoro, zasad osigurano 3 mil KM (FOTO)

Izvor: eKapija Srijeda, 13.09.2017. 14:21
Komentari
Podeli
Sanski Most most u narednoj godini dobija gradsku tržnicu na mjestu sadašnje pijace, koja će prema riječima koordinatora projekta Mirsada Spahića, biti jedna od najmodernijih tržnica u BiH. Izgradnja Hamzibegovog vakufskog tržnog centra počinje nakon dobijanja dozvola i izbora izvođača radova, a iza projekta stoji Medžlis islamske zajednice Sanski Most u čijem je vlasništvu postojeća pijaca.

Projekat finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske koja je potpisala protokol sa nadležnim organom Vakufskom direkcijom Rijaseta IZ-e u BiH, a zasad je obezbijeđeno 3 mil KM.

- U slučaju da to ne bude dovoljno za završetak izgradnje objekta, očekujemo odobravanje dodatnog novca. Cijeli kompleks i sam objekat će biti vakuf u vlasništvu Islamske zajednice, što znači da će koristiti za potrebe Islamske i šire društvene zajednice bez mogućnosti prodaje i otuđivanja - navodi Mirsad Spahić za eKapiju.

Prema njegovim riječima, u toku je prikupljanje urbanističke i građevinske dozvole, nakon čega će biti raspisan tender za izvođača radova.

Otvaranje tržnice u Sanskom Mostu planirano je tokom 2018. godine

- Radovi bi trebalo da počnu krajem jeseni ili početkom proljeća naredne godine, što je veća vjerovatnoća zbog proceduralnih pitanja. Takođe, prije početka radova biće neophodno ukloniti postojeće objekte i pripremiti lokaciju za građenje. Vakufski tržni centar gradimo na lokaciji postojeće pijace koja je stara i dotrajala - kaže Spahić.

Budući objekat sastojaće se od dvije cjeline, zelene pijace i trgovinskog centra. Suterenski dio je jedinstven za oba dijela, a u njemu bi bili smješteni parking, skladišta za robu, garaže za dostavna vozila i utovar i istovar robe, kotlovnica, te u jednom dijelu hladnjače.

Zelena pijaca i trgovinski centar su fizički odvojeni zbog termičkog režima, ali ne u funkcionalnom i vizuelnom smislu jer će biti razdvojeni pomoću staklenih ekrana.

Zelena pijaca imaće centralno postavljene police za voće i povrće, a u drugom dijelu središnjeg objekta biće trgovinske radnje u četiri reda. U sklopu trgovinskog dijela predviđena je i samoposluga sa skladištem.

- Ova objekat će zasigurno zbog svoje kompaktnosti, arhitektonskog rješenja, funkcionalnosti i zadovoljavanja svih zakonom predviđenih i u nadolazećem vremenu potrebnih standarda biti jedan od najmodernijih tržnih centara u BiH.


Ukupna površina na kojoj će se graditi tržnica je 9.521 m2. Okolni prostor će biti uređen pješačkim saobraćajnicama, te niskim i visokim rastinjem kako bi se formirala aleja.

Prema riječima Spahića, u budućem tržnom centru u Sanskom Mostu direktno će biti zaposleno 200 ljudi, a indirektni broj je daleko veći zbog saradnje sa poljoprivrednim i drugim proizvođačima.

V. Dž.

Fotogalerija
Gradska tržnica u Sanskom Mostu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.