NavMenu

Kakva je ponuda stambenih kredita u BiH - Zajmovi mogući po kamati već od 3,4%, bez velikih promjena u narednom periodu

Izvor: eKapija Petak, 08.09.2017. 11:06
Komentari
Podeli
(Foto: create jobs 51/shutterstock.com)
Kamatne stope na stambene kredite u BiH nikada nisu bile povoljnije, saglasna je bankarska struka. Trend niskih kamata na kredite koji je obilježio prošlu godinu nastavljen je u 2017, a kako kažu predstavnici struke, riječ je o najnižim kamatama u posljednjih 20 godina. Prognoze su da će takvo stanje i ostati do kraja godine, što opet zavisi od kretanja na evropskom tržištu. Iako trenutno nema naznaka, bankari kažu da je realno očekivati povećanje EURIBORA u narednim godinama.

Smanjenjem kamatnih stopa banke su stvorile veoma konkurentne uslove, a to se odražava i kroz dodatne beneficije. Tako je Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske u proteklom periodu proširila dijapazon kredita po povoljnim kamatama, uključujući čak i kredite za samce. Osim što zajam sada mogu uzeti svi građani u RS, iznos je povećan sa 100.000 na 150.000 KM, a period otplate produžen sa 20 na 25 godina.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista RS - SWOT Marko Ðogo kaže da su se niske kamatne stope iz Evrope prenijele kod nas, a to dodatno potvrđuju kreditni aranžmani IRB RS.

- IRB RS nudi izuzetno povoljne kredite, pa je moguće podići kredit već od 3,6% po nominalnoj kamati. S obzirom da je dugoročni kredit, nije velika razlika u efektivnoj stopi. S druge strane, veliki broj banaka u BiH nudi kredite po stopi od 4,5% iz vlastitih sredstava.

Đogo dodaje da je konstantni pad kamata na kredite prisutan još od 2008. godine. Iako su kamate i dalje veće nego na zapadu, sadašnji raspon u BiH od 3 do 5% se može ocijeniti kao povoljan.

- Do 2008. godine smo imali situaciju da je bilo teško naći kredit sa kamatom ispod 7,8%, a neke banke su išle i do 12%. Kakva će biti kretanja u narednom periodu, nezahvalno je prognozirati, ali definitivno zavise od evropskog tržišta. Evropska centralna banka polako zateže monetarnu politiku, američka ekonomija se oporavlja. Ako bi došlo od opravka evropske ekonomije, to bi se direktno odrazilo na BiH - kaže Đogo.

Ponuda stambenih kredita

Banke u BiH nude stambene kredite za kupovinu stana, proširenje ili renoviranje postojećeg, otplatu stambenog kredita u drugoj banci, te eventualno za poboljšanje energetske efikasnosti u domu.

U bankama ističu da su ponude stambenih kredita kreirali prema potrebama i mogućnostima klijenata, pa uslovi po kojima se odobravaju krediti zavise od vrste aranžmana. Zajmovi su mogući po nominalnoj kamati već od 3,4%, a na duži period otplate uglavnom su varijabilne stope.

(Foto: Bildagentur Zoonar GmbH/shutterstock.com)
Nova banka Banjaluka
u ponudi ima stambene kredite iz sopstvenih i sredstava IRB RS. Iznos kredita iz sredstava banke zavisi isključivo od kreditne sposobnosti klijenta, uz mogućnost uzimanja dodatnog novca do 10% od iznosa kredita. Iznos stambenih kredita iz sredstava IRB RS je od 5.000 do 100.000 KM.

- Nova banka nudi fiksnu kamatnu stopu na našem tržištu na najduži period. Ona je do 5 godina fiksna i iznosi 5,90% na godišnjem nivou, a nakon 5 godina otplate kredita kamatna stopa postaje promjenljiva i iznosi 5,90% + šestomjesečni EURIBOR (minimalno 6,25%, a maksimalno 7,5%) - navode u banci.

Osim toga, Nova banka ima akcijsku ponudu nenamjenskih i zamjenskih kredita sa fiksnom kamatnom stopom do čak 15 godina, pa se klijenti mogu odlučiti i za ovu opciju. Nominalna kamatna stopa na ove kredite je od 3,7%, uz napomenu da kredit za određene grupe klijenata, u iznosu do 60.000 KM ne mora biti obezbijeđen hipotekom.

NLB banka Banjaluka takođe nudi kredite iz sopstvenih i sredstava IRB RS. Najniže kamate u proteklom periodu su bile na kredite iz posebne linije IRB RS, ali sada su one izjednačene sa kamatama NLB banke. Kamatne stope se kreću od 3,45% do 4,50% godišnje, a visina zavisi od roka otplate kredita.

Klijenti NLB banke Banjaluka imaju mogućnost da podignu stambeni kredit sa fiksnom kamatnom stopom ako je rok otplate do 10 godina.

NLB banka Sarajevo odobrava kredite u iznosu od 10.000 do 200.000 KM uz rok otplate do 25 godina, a efektivna kamatna stopa zavisi od iznosa kredita, roka otplate i troškova obračuna. U NLB banci napominju da se za klijente koji prenesu svoja primanja na tu banku ne obračunava naknada za obradu kredita.

Iznos stambenog kredita takođe može biti uvećan za do 10.000 KM, za šta nije potreban dokaz o namjeni, pa klijenti mogu iskoristiti novac za opremanje doma. Banka odobrava i grejs period od 6 mjeseci, u kome se mjesečno plaća samo kamata.

U Raiffeisen banci maksimalna iznos stambenog kredita je 300.000 KM, bez učešća i jemaca, a iznos kupoprodajne cijene može biti uvećan za dodatnih 10.000 KM za koje nije potreban dokaz o namjeni.


Rok otplate ovog kredita je do 25 godina, a krediti su dostupni uz kamatnu stopu već od 3,49% (EKS FBiH i Brčko distrikt 4,03%, RS 4,10%), koja je promjenljiva za kredite sa rokom otplate dužim od 12 mjeseci.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Sparkasse banka
trenutno nudi stambene kredite sa hipotekom po kamati već od 3,39% (EKS 4,35%). Osim toga, u ponudi su i posebni uslovi za stanove kompleksa Sarajevo Tower u izgradnji, gdje kamatna stopa ide već od 2,99% (EKS 3,91%). Period otplate je do 30 godina, a za otplatu do 10 godine klijent može da bira da li želi fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu.

Iznos kredita u Sparkasse banci nije ograničen, već se odobrava u skladu sa kreditnom sposobnošću klijenta. Trenutno nude akcijske uslove za stambene kredite koji važe do 31. oktobra ove godine.

- Nakon isteka ove akcije, sigurno ćemo obezbijediti nove povoljne uslove finansiranja za naše klijente. Sparkasse banka ima i jedinstven koncept usluga kroz Stambene centre koji su namijenjeni samo za usluge stambenog finansiranja - poručuju iz te banke.

Sberbank BH je u prethodnom periodu imala akciju stambenih kredita "Ljetuj u svom stanu" sa kamatnom stopom na kredite od 3%. Akcija je trajala od 3. jula do 31. avgusta, ali iz banke poručuju da se slične ponude mogu očekivati i u budućnosti.

- Raduje nas činjenica da su naši klijenti prepoznali atraktivnost ove akcije, tako da ćemo i u narednom periodu pripremiti privlačne ponude. Ostajemo i dalje pouzdan partner u finansiranju veoma važne životne odluke naših klijenata.

Zahtjevi banaka

Troškovi na koje bi klijenti trebalo da računaju su za obradu kredita, održavanje kreditnog računa, troškovi notara, upisa hipoteke, osiguranja nekretnine i slično. Oni se razlikuju od banke do banke i zavise i od modela finansiranja. Tako pojedine banke ne zahtijevaju osiguranje nekretnine ili životno osiguranje korisnika kredita, dok je kod drugih potrebno obezbijediti nekretninu od eventulanih šteta. Banke u BiH rijetko zahtijevaju obavezno učešće u kupoprodajnoj cijeni nekretnine.

O svemu tome klijenti se informišu tokom realizacije kredita.

Vedrana Džudža

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.