NavMenu

Željeznice RS ne mogu više popravljati vozove - Sve radionice izgubile ISO 9001 standard

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 06.09.2017. 11:49
Komentari
Podeli
(Foto: J5M/shutterstock.com)
Sve tri radionice Održavanja šinskih vozila (OŠV) u Banjaluci, Doboju i Prijedoru izgubile su ISO 9001 standard i samim tim mogućnost da rade i popravljaju vozila.

- ISO je izgubljen, a to je potvrda moje priče da nadležni hoće da prodaju radionice, ali da bi prodali za male pare treba ih prvo napraviti bezvrijednim, nerentabilnim - kazao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS (ŽRS).

Nezavisne su u posjedu mejla kojim se potvrđuje da su tri OŠV-a ostala bez sertifikata. Uprava ŽRS je o tome obaviještena od sertifikacionog tijela - TUV Rheinland InterCert.

Nezavisne saznaju da je Sektor za OŠV u usvojenom Planu javnih nabavki za 2017. godinu planirao izvršenje provjere standarda, te potom u više navrata putem Sektora za nabavku i prodaju tražio nabavku usluge nadzorne provjere standarda. Sektor za nabavku i prodaju nije obezbijedio traženu uslugu, a čija je posljedica ukidanje sertifikata ISO 9001.

Prema riječima radnika, u tri radionice ima blizu 400 ljudi, koji sada strahuju za svoje radno mjesto.

- Da li će oni ostati bez posla kad bi ih neko kupio - ne znamo. Ipak, iz iskustva sa drugim firmama možemo da vidimo da je sigurno da neće svi ostati na poslu ili svega jedan mali dio neće dobiti otkaz. Na kraju mogu i svi na ulicu jer se radi o atraktivnim lokacijama na kojima može nastati nešto potpuno drugo - kaže Marin.


Jedan od radnika ŽRS Boris Šukalo je istakao da strahuje šta će biti s ovim odjelima.

- Sutra nam mogu reći - nemamo sertifikat, kola idu na popravak u Srbiju, a sekcije OŠV-a se gase. I šta onda? Gdje će ti ljudi - govori on.

Za komentar na cjelokupnu situaciju Nezavisne su pitale i ŽRS, ali su ostali uskraćeni za odgovor.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.