NavMenu

Saradnja privrednih komora zemalja Zapadnog Balkana donosi konkurentniju regionalnu ponudu

Izvor: Beta Nedjelja, 20.08.2017. 15:42
Komentari
Podeli
(Foto: ASDF_MEDIA/shutterstock.com)
Privredne komore regiona, kroz projekte podrške privredi, omogućiće da pred kupce i investitore sve više izlazimo sa objedinjenom, konkurentnijom regionalnom ponudom i organizovani u klastere i konzorcijume, predstavimo izvozne i investicione potencijale naših privreda pojedinačno i regiona Zapadnog Balkana u cjelini, saopštila je Privredna komora Srbije.

Na prvoj sjednici Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma (KIF) Zapadnobalkanske šestorke (UO KIF ZB6), održanoj u petak, 18. avgusta 2017. godine, dogovoren je način rada Stalnog Sekretarijata KIF ZB6 u Trstu.

Stalni Sekretarijat osnovan je 12. jula na marginama Samita lidera Zapadnog Balkana i koordinisaće saradnju privrednih komora regiona.

- Osnivanjem Sekretarijata u Trstu, svojevrsnog one-stop-shop-a za sve privredne subjekte u regionu i njihove poslovne partnere, pružen je konkretan doprinos unapređenju ekonomske dimenzije Berlinskog procesa i institucionalizovana dosadašnja saradnja privrednih komora regiona - poručio je predsjednik PKS Marko Čadež.

On je istakao da će kroz angažovanje Sekretarijata biti adresirani glavni ekonomski izazovi regiona koji imaju direktan uticaj na konkurentnost i privlačnost ekonomskog područja ZB6, uz podršku italijanskih domaćina i međunarodnih donatora.

Na sjednici, kojoj su prisustvovali predsjednici komora Crne Gore, BiH, pokrajine Kosova i predstavnici Privredne komore Makedonije, razmotreni su tekući projekti podrške EBRD i Evropske komisije radu KIF ZB6, kao i inicijative za dugogodišnju projektnu saradnju sa Asocijacijom njemačkih trgovinskih i industrijskih komora (DIHK) i Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju (GIZ), a usvojen je i operativni plan Stalnog Sekretarijata KIF ZB6 za period do kraja 2017. godine.

KIF ZB formiran je na marginama bečkog Samita o Zapadnom Balkanu, a na osnovu impulsa i inputa poslovnih zajednica regiona i sledstvenu sopstvenu inicijativu komora kao njihovih zastupnika i promotera njihovih interesa. Tokom dvije godine operativnog rada, KIF je vršio uticaj na unapređenje postojećih ekonomskih politika i analizu novih, izrađivao zajedničke stavove i inicijative i zajednički djelovao ka nosocima reformskih procesa i donosiocima odluka, kako na nacionalnim nivoima tako i nivou EU.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.