NavMenu

Koja saudijska banka želi preuzeti Konzum u BiH?

Izvor: eKapija Nedjelja, 20.08.2017. 16:01
Komentari
Podeli
(Foto: facebook.com/KonzumBosnaiHercegovina)
Zagrebački Večernji list je prošle sedmice objavio da je nekoliko poduzetnika u BiH, koje predvodi vlasnik Binga, zainteresovano za preuzimanje Konzumovih radnji u BiH, a da iza njih stoji jedna banka iz Saudijske Arabije. Pismo namjere je navodno već stiglo u Agrokor.

Iako su u prvi mah mnogi bili skeptični prema ovoj informaciji, činjenica da se proteklih dana niko nije oglasio ni demantovao ove informacije, iako su tekst prenijeli svi regionalni mediji, ukazuje da bi u svemu moglo biti dosta istine.

Nije nikakvo iznenađenje da je Bingo zainteresovan za neke Konzumove radnje, ali je ovo prvi put da se u toj priči pojavljuje saudijska banka.

U tekstu iz Večernjeg lista ne navodi se o kojoj banci je riječ, ali se kaže da ta banka "već posluje na tržištu BiH".

Inače, jedina banka koja je registrovana u BiH sa kapitalom iz Saudijske Arabije je Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo.

Osnivači BBI banke su Islamic Development Bank (IDB), kao najveći dioničar, sa sjedištem u Džedi (Saudijska Arabija), potom Dubai Islamic Bank i Abu Dhabi Islamic Bank.

BiznisInfo je pokušao dobiti informaciju iz BBI banke da li su upoznati s ovim, odnosno da li su uključeni u ponudu koja je poslata Agrokoru.

No, iz banke im je rečeno da ne mogu odgovoriti jer su direktor marketinga i komunikacija i uposlenica PR odjela na godišnjem odmoru. Pokušali su kontaktirati i direktno direktora Amera Bukvića koje rekao da ne može razgovarati jer je na putu.

Osim što nije potvrđeno o kojoj banci je riječ, nije jasno ni koja bi bila njena uloga, odnosno da li bi bila samo kreditor ili bi imala vlasnički udio.

U tekstu iz Večernjeg lista se, naime, najprije govori da banka stoji iza bosanskohercegovačkih privrednika, ali se kasnije navodi da bi praktično sama banka preuzela radnje zbog čega bi u njima mogla biti više zastupljena roba s Bliskog istoka.

Više informacija o ovoj ponudi vjerovatno će biti poznato u narednim danima, s obzirom na to da će se uskoro morati naći rješenje za Konzumove radnje u BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.