NavMenu

Austrijski IAG Group kupuje Kosmos - Pregovori u završnoj fazi, u planu milionsko ulaganje

Izvor: Klix Srijeda, 16.08.2017. 08:45
Komentari
Podeli
(Foto: Kosmos.ba)
Pregovori s austrijskom kompanijom IAG su u završnoj fazi i uskoro se može očekivati konkretizacija ugovora o kupovini 75% državnog kapitala u banjalučkoj kompaniji Kosmos, potvrdio je za Klix.ba direktor Kosmosa Dušan Vještica.

- Austrijska kompanija IAG Group je s grupom svojih investitora fondova prije tri mjeseca poslala ponudu obavezujućeg karaktera, navodeći da je spremna da preuzme 75% akcijskog kapitala firme Kosmos, da je spremna investirati nekoliko miliona maraka u nove tehnologije kako bi mogli biti konkurentni na stranom tržištu, pogotovo u dijelu autoindustrije, kao i da je spremna za servisiranje obaveza preduzeća te za zapošljavanje nove radne snage, prije svega visokoobrazovanog inžinjerskog kadra i majstora specijalista - precizirao je Vještica.

Vještica je rekao i to da je Vlada RS, kao stopostotni vlasnik kapitala u banjalučkom preduzeću, upoznata o namjerama austrijske grupacije i sada se čeka da IAG Group sa svojim partnerima završi određene analize preduzeća Kosmos.

- To je vrlo aktuelno, investitori su bili ovdje na sastanku, pričali smo o aktuelnim poslovima jer mi u skoro pola svojih poslova sarađujemo upravo s njima, tako da sam siguran da će u narednom periodu, ne znam tačno kada, stići konačna finansijska ponuda sa svim definisanim uslovima. Radi se o vrlo ozbiljnom finansijskom zahvatu, odnosno treba izdvojiti ozbiljan novac za preuzimanje kapitala, ali nije to samo preuzimanje kapitala, riječ je i o revitalizaciji preduzeća - rekao je Vještica koji nije želio da govori o iznosima, naglašavajući da nema, niti može imati uvid u detalje finansijske ponude.


Iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS je ranije rečeno da pismo namjere predstavlja ozbiljnu inicijativu koja je zasnovana na vrlo kvalitetnom prijedlogu za saradnju i poslovanje, što podrazumijeva da bi Austrijanci bili spremni preuzeti Kosmos.

Kosmos je osnovan 1958. godine kao preduzeće za remont radarskih, raketnih i računarskih sistema. Danas se, uz remont radarskih i raketnih sistema, bavi i remontom sistema automatizacije, profesionalne elektronike različitih namjena, borbenih i neborbenih vozila, kao i širokog spektra elektroenergetskih uređaja i sistema. Ima blizu 170 zaposlenih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.