NavMenu

Do kraja 2017. počinje proizvodnja skladišnih regala u Usori - Italijanski Ferretto Group ulaže 50 mil KM u narednih nekoliko godina

Izvor: eKapija Utorak, 15.08.2017. 13:53
Komentari
Podeli
Izgled budućeg pogonaIzgled budućeg pogona
Italijanska kompanija Ferretto Group početkom ove godine u Usori je počela izgradnju pogona za proizvodnju skladišnih regala. Riječ je o ulaganju 15,5 mil KM u prvoj fazi, gdje bi posao dobilo 120 ljudi. Prema riječima direktora firme u Usori Džemala Klepića, do kraja ove godine je planiran završetak radova, nakon čega bi počela proizvodnja.

- U februaru smo počeli zemljane radove, da bismo već u tom mjesecu, kao i u aprilu, imali poplavu na gradilištu zbog topljenja snijega i obilnih padavina. Bez obzira na sve poteškoće, dinamika radova ide prema planu tako da se završetak radova i pripreme za tehnički prijem planiraju za novembar i decembar ove godine – kaže Klepić.

Fazno ulaganje od 50 mil KM

Međutim, to je samo dio velike investicije italijanske grupacije. Firma Ferretto Group Central Europe d.o.o. Usora, koja već ima proizvodnju u toj opštini, planira graditi pogone na ukupno 10,7 hektara.

- Mi smo za potrebe ovog projekta kupili ukupno 10,7 hektara zemljišta. Trenutno se gradi prva faza koja pokriva površinu od 4 hektara, od čega je proizvodna hala 16.300 m2, dok je ostali dio putna komunikacija, otvoreni skladišni prostor, te dio na kojem će se graditi druga faza, odnosno dodatnih 4.000 m2 proizvodne hale, kao i upravna zgrada od 2.800 m2.

U trećoj fazi, dodaje Klepić, planirana je izgradnja oko 20.000 m2 dodatnog proizvodnog prostora, što bi u konačnici bilo oko 40.000 m2 proizvodnih hala sa pratećim objektima. Sve ove faze, prema riječima našeg sagovornika, trebalo bi da budu završene u narednih pet do sedam godina.

Prva ulaganja, koja su u toku, vrijediće 15,5 mil KM, dok investitor planira ukupno da uloži čak 50 mil KM u proizvodnju skladišnih regala u Usori.

Spajanje dvije firme


Inače, italijanski Ferretto Group je već pet godina prisutan u Bosni i Hercegovini kroz društvo Metal Constructin & Engineering (M.C.E.) d.o.o. Usora koje se bavi proizvodnjom konzolnih regala za skladištenje teških i dugih materijala, te elemenata za automatska skladišta, a koje na godišnjem nivou obradi od 4.000 do 5.000 tona čelika.

Kako navodi Klepić za eKapiju, plan je da se postojeće firme u Usori, Ferretto Group Central Europe i M.C.E, spoje u jedno pravno lice krajem ove godine koje će nastaviti poslovati pod imenom Ferretto Group Central Europe, dok se M.C.E. kao takvo gasi.

- Uspješno poslovanje ovog društva dovelo je do strateške odluke da se uđe u značajniju investiciju, te daljnji razvoj proizvodnje i prisustvo na BiH i regionalnom tržištu. Izgradnja kapaciteta u novom pogonu će ići postepeno od kraja ove godine i trebalo bi biti zaključeno sa transferom tehnologija krajem naredne godine. Zaključenjem ovog procesa naši kapaciteti će izaći na 20-25.000 t čelika godišnje - ističe Klepić.

U ova dva društva u Usori sada je zaposleno 60 ljudi, dok u novom pogonu u prvoj fazi posao dobija 120 ljudi. Zapošljavanje će ići fazno, u skladu sa transferom tehnologija i mašina, kaže Klepić, a prednost će imati građani Usore.

- Već smo razgovarali sa strukovnim školama da u toku nastave uvedemo predobuku, a prije samog zapošljavanja i nakon selekcije kandidati bi išli na obuku u Italiju, ali i u samom pogonu će biti organizovana edukacija.

Kako je projekat podijeljen u nekoliko faza, zemljani i građevinski radovi povjereni su firmi Inter Tešanj sa poslovnicom u Usori, izradu i isporuku čelične konstrukcije vrši Krivaja Metali Zavidovići, dok su daljnji radovi u fazi pregovora ili pri zaključenju.


Opremu za nove pogone, investitor će nabavljati u Italiji, dok se dio prenosi iz italijanskih pogona u BiH.

Plasman i primjena proizvoda


Kompanija Ferretto Group S.p.A je nakon izgrađene reputacije na italijanskom tržištu, počela proces proboja na tržišta Evrope, Srednjeg Istoka, Afrike te Južne i Sjeverne Amerike. Posljednjih godina grupacija je otvorila svoje pogone u Indiji, Kini i Egiptu, te posljednji koji je u izgradnji u Bosni i Hercegovini.

Tako će se proizvodi iz pogona u Usori od 90-95% izvoziti na strana tržišta, uključujući i tržišta u regionu na kojima planiraju jačati prisustvo, te 5-10% na tržištu BiH.

Kompanija Ferretto Group S.p.A je specijalizovana za proizvodnju metalnih polica, mezanina te automatskih skladišnih sistema. Osnovana je 1956. godine i kao vodeća u ovom sektoru danas nudi kompletan sistem rješenja za skladišne i arhivske potrebe, od klasičnih paletnih i konzolnih regala do potpuno automatizovanih i robotizovanih sistema upravljanja procesima, materijalima i robama.

- Naši klijenti su distributivni i logistički centri, prozvodna društva gdje smo na našem iskustvu od 60 godina razvoja tehnologija kreirali posebne sisteme za autoindustriju, tekstilnu, pekarsko-mlinarsku, mliječnu te neke druge. Osim toga radimo i specijalna automatska i vertikalna skladišta sa dubokim zamrzavanjem, kontrolom temperature do 50 stepeni Celzijusa, zatim za teške i robe specifičnih dužina, te sisteme za arhiviranje, biblioteke lake i sitne robe itd - kaže Klepić.

Dodaje da njihove reference i renomirani svjetski brendovi za koje su radili, najviše govore o kvalitetu i mogućnostima ove grupacije.

Vedrana Džudža


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.