NavMenu

BiH blizu dogovora s Hrvatskom - Uvozne takse za voće i povrće biće smanjene

Izvor: Beta Utorak, 08.08.2017. 15:48
Komentari
Podeli
(Foto: monticello/shutterstock.com)
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović pregovarao je danas s hrvatskim ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem o smanjenju taksi za uvoz voća i povrća u Hrvatsku i dogovoreno je da će te takse biti smanjene, ali nije postignut dogovor za koliko, objavio je sarajevski portal Klix.ba, a prenose srpske agencije.

Kako prenosi Tanjug, Šarović je za N1 rekao da je danas u nekoliko navrata komunicirao sa hrvatskim ministrom poljoprivede Tomislavom Tolušićem i da je ostvaren određen napredak u pregovorima, ali konačan dogovor još nije postignut.

- Pošto smo se tokom jutra nadmudrivali hoćemo li se naći u Zagrebu, Dubrovniku ili Podgorici, preuzeo sam odgovornost da sa Tolušićem tokom dana komuniciram i da napravimo zajednički dogovor oko njihovih novih taksi, i oko samog mjesta gdje ćemo se naći - rekao je Šarović navodeći da se sa Tolušićem čuo najmanje četiri-pet puta i da će se vjerovatno još čuti tokom dana.

- Mogu reći, ali to je samo moj utisak, da smo napredovali i da je hrvatska strana za to da se pravilnik koriguje i da je to u obostranom interesu - naveo je Šarović, dodajući da će do kraja dana razgovori biti nastavljeni i da je neriješeno ostalo ključno pitanje - do kog nivoa će takse biti smanjene.

- Preostao je dogovor oko visine takse po jednom kamionu. Načelno, rekli smo da bi to mogao biti neki evropski (nivo), nadam se nekom kompromisu. To je ostalo neriješeno - do kojeg nivoa će se takse smanjiti. Moj utisak je da u sijenci ovih prepucavanja, pregovaramo u toku dana i možda to urodi plodom - poručio je on.


Na poziv Šarovića u Sarajevo su juče doputovali ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić, ministarka ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski. Sastanak nadležnih ministara iz regiona održan je povodom stupanja na snagu hrvatskog Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli voća i povrća koje se uvozi u Hrvatsku, a kojim su naknade za te fitosanitarne kontrole povećane 22 puta, sa 12 na 270 EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.