NavMenu

Svaki stanovnik RS zadužen 2.350 KM

Izvor: Capital Nedjelja, 23.07.2017. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Na kraju prošle godine svaki stanovnik Republike Srpske (RS) bio je zadužen 2.350 KM. Dugovi građana RS povećani su u odnosu na godinu ranije, jer je zaduženost po stanovniku RS-a u 2015. godini iznosila 2.309 KM.

- Na nivou bankarskog sistema RS-a ukupne kredite stanovništvu čine krediti bankarskog sektora, mikrokreditnog sektora i potraživanja po osnovu finansijskog lizinga sektora davalaca lizinga, koji su sa stanjem na kraju 2016. godine iznosili 2,75 mlrd KM ili 2.350 KM po stanovniku RS - precizira se u izvještaju Agencije za bankarstvo RS.

Sektor mikrokreditnih organizacija u Republici Srpskoj plasirao je stanovništvu iznos od 230,3 mil KM ili 197 KM po stanovniku Republike Srpske.

I taj iznos je uvećan u odnosu na 2015. kada je zaduženost po stanovniku RS 2015. iznosila 183 KM. Bankarski sektor RS lani je činilo osam banaka sa većinskim privatnim kapitalom, uz dominaciju stranog privatnog kapitala kod šest banaka, dok su dvije banke u većinskom privatnom vlasništvu domaćih akcionara. Početkom maja 2016. godine Banci Srpske u likvidaciji oduzeta je dozvola za rad.


Na nivou ukupnog bankarskog sektora, šest banaka iskazale su dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 80,1 mil KM, odnosno neto dobit u iznosu od 71,5 mil KM, dok su dvije banke iskazale negativan finansijski rezultat u iznosu od 26,2 mil KM.

U RS posluju 52 organizaciona dijela banaka iz Federacije BiH, koje su u sastavu sedam banaka iz Federacije BiH, te su ukupno plasirale kredita u iznosu od 1,107 mlrd KM ili 19,5% ukupnih kredita plasiranih u RS (sa krajem 2015. godine činili su 17,5%) i prikupili su ukupno depozita u RS u iznosu od 682,4 mil KM ili 12% ukupnih depozita bankarskog sektora (10,5 odsto na kraju 2015. godine).


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.