NavMenu

Mineco će 2018. pustiti u rad rudnik u Olovu, posao za 200 radnika

Izvor: eKapija Subota, 22.07.2017. 09:57
Komentari
Podeli
(Foto: iurii/shutterstock.com)
Britanska kompanija Mineco ove godine će završiti sve potrebne infrastrukturne radove na površinskom i podzemnom postrojenju u Rudniku olova u Olovu, nakon čega bi 2018. godine bili podignuti svi operativni kapaciteti i bilo zaposleno blizu 200 radnika, piše Klix.

Svi infrastrukturni radovi, kako bi se olakšalo iskopavanje i izvršilo testiranje najefikasnije i najefektivnije tehnike vađenja rude, biće završeni ove godine.

Danas u Olovu radi više od 80 radnika, a programom zapošljavanja predviđeno je da do kraja prvog kvartala 2018. godine bude zaposleno 150 radnika. Dogovorom druge faze projekta i početka prerade u Olovu ukupan broj zaposlenih biće blizu 200 radnika.

Direktor operacija u Minecu Dominic Roberts rekao je za Klix da je do sada u rudnik uloženo pet od ukupno deset miliona evra za otvaranje rudnika. Veći dio budžeta, prema njegovim riječima, biće potrošen na podzemne mašine, infrastrukturne radove i buduću izgradnju objekta za preradu ruda.

- Također je važno shvatiti širi utjecaj rudarstva na ekonomiju. Za svakog direktno zaposlenog stvaramo dva indirektna radna mjesta, kod kooperanata koji podržavaju rudarstvo i dva tzv. spin-off radna mjesta, posao koji nastaje kao rezultat razvoja u cijelom regionu. U svom punom kapacitetu rudnik će osiguravati 1.000 direktnih, indirektnih i spin-off radnih mjesta, a taj utjecaj će se vidjeti u cijeloj općini i šire - rekao je Roberts.


U rudniku olova biće iskopano 120.000 tona rude u 2018. godini, što će se povećati na maksimalno 150.000 tona u naredne tri godine. Ruda će biti prerađivana u rudniku Sase kod Srebrenice, ali ne duže od tri godine s obzirom na to da će se ti poslovi obavljati i u Olovu. Konačni proizvodi će se izvoziti i prodavati na međunarodnim tržištima metala ili potencijalno dopuniti trenutno snabdijevanje topionice olova Fregat u Rusiji koja u sastavu kompanije Mineco radi proizvodnju čistog metala.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.