NavMenu

Bez PDV broja ostaje 20.000 firmi - UIO BiH predlaže da prag za registraciju bude 100.000 KM

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 12.07.2017. 08:33
Komentari
Podeli
(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Od oko 55.000 pravnih lica u PDV sistemu Bosne i Hercegovine, njih više od 20.000, uglavnom trgovina, u posljednjih deset godina nije imalo minimalno oporezivi godišnji promet od 50.000 KM, zbog čega im ozbiljno prijeti ukidanje PDV broja.

Informaciju su potvrdili i u Upravi za indirektno oporezivanje BiH uz napomenu da su ti obveznici do sada uplatili 19,5 mil KM za poreze, a zatražili i dobili povrat PDV-a od čak 38 mil KM. Osim trgovina, kojih je pronađeno oko 8.000, najveći "PDV paraziti" su obveznici u oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribolova 1.390, građevinarstva 1.678, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 1.457 i kopnenog prevoza 1.035. Inspektori UIO zato su započeli opsežnu kontrolu obveznika koji već duže vrijeme iskazuju promet s nulom, ali i onih koji iskazuju niske promete.

- Riječ je o obveznicima koji u sistemu PDV-a egzistiraju bez bilo kakvog doprinosa kad je u pitanju prikupljanje prihoda od PDV-a. U ovom trenutku razmišljamo i o mogućnosti privremenog oduzimanja PDV broja za takve obveznike do momenta kada budu ispunjavali zakonski uslov, a to je oporezivi promet veći od 50.000 KM na godišnjem nivou - pojasnio je portparol UIO BiH Ratko Kovačević, koji kaže da bi najbolje rješenje bilo da se prag za registraciju poveća sa 50.000 na 100.000 KM.

- To je već promet koji ne mogu ostvariti neke male i tek osnovane firme koje i ulaze u sistem PDV-a više da bi tražile povrat, nego plaćale obavezu PDV-a. U svakom slučaju, nastojaćemo iz sistema izbaciti sve one obveznike, takozvane parazite, jer nije u redu da u sistemu budu obveznici koji po čak 10 godina nisu imali oporezivi promet iznad praga za registraciju - dodaje Kovačević.

Zato će, prema najavama, UIO BiH i predložiti da u novom zakonu o PDV-u bude povećan prag za registraciju u sistem PDV-a, čime bi on bio "očišćen" od onih koji traže ogroman povrat za malu uplatu.


- Takvi obveznici mogu i dalje poslovati, ali će biti obveznici koje će svoje obaveze plaćati entitetskim poreskim upravama - pojasnio je Kovačević.

To mišljenje dijele i u Privrednoj komori RS. Kažu da bi prag za registraciju i dobijanje PDV broja hitno trebalo da bude podignut na 100.000 KM.

- I dalje stojimo kod toga da je 50.000 KM preniska cifra - prokomentarisao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

A logika dobijanja PDV broja je jasna. Svakome ko pokreće određenu djelatnost u interesu je da uđe u sistem PDV-a prije početka rada. Razlog tome je što prilikom pokretanja biznisa najviše novca mora da izdvoji za nabavke, opremu, robu, poslovni prostor. Ako je već u PDV sistemu, onda ima mogućnost da izvrši povrat PDV-a za sve plaćene račune, jer praktično još nema nikakvog prometa i izlazne PDV obaveze.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.