NavMenu

Suspenzija carina povećaće izvoz za oko 100 mil KM - Vijeće ministara BiH priprema novu mjeru za izvozno orijentisane kompanije

Izvor: Indikator Srijeda, 28.06.2017. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH priprema nove odluke za suspenziju ili smanjenje carinskih stopa za izvozno orijentisane kompanije.

Mjera, koja bi trebalo da se počne primjenjivati naredne godine, najviše bi pomogla mostarskom Aluminiju koji bi većim uvozom osnovnog nelegiranog aluminija povećao izvoz svojih proizvoda, otvorio nova radna mjesta, ali i doprinio povećanju budžeta, izvijestila je BHT.

- Ne radi se samo o Aluminiju. Mi ćemo dati podršku kroz suspenziju carina i nekim drugim izvozno orijentisanim sektorima - kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomksih odnosa Mirko Šarović, dodajući da se ne može govoriti o tačnom terminu primjene odluke.

Ukidanje carinske stope za uvoz nelegiranog aluminija koji BiH uvozi, a koji je zapravo primarni aluminij za dalju proizvodnju značilo bi povećanje proizvodnje aluminija za 25%, navode u ovoj kompaniji.

- Suspenzija carinske stope na repormaterijal koji mi koristimo za povećanje naše proizvodnje za primarni aluminij snažno bi potakla razvoj privrede i izvoza BiH za oko 100 mil KM na godišnjem nivou - kazao je Mario Gadžić, direktor Aluminija.


Bruno Bojić, čelnik Vanjskotrgovinske komore BiH, pojasnio je da će, ukoliko se ova mjera usvoji, BiH povećati uvoz za 50-60 mil USD, ali još više povećati izvoz.

- Omogućit ćemo napredak u vanjskotrgovinskoj razmjeni - istakao je Bojić.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, kazao je kako je opredjeljenje vlasti donošenje odluke koja će sigurno pomoći ovoj kompaniji i privredi BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.