NavMenu

Gradnja TE Banovići vrijedne 305 mil EUR počinje krajem 2017 - Puštanje u rad predviđeno 2021. godine

Izvor: Klix Nedjelja, 25.06.2017. 15:37
Komentari
Podeli
(Foto: Petr Louzensky/shutterstock.com)
Dugo najavljivana izgradnja Termoelektrane (TE) Banovići trebalo bi da počne do kraja ove godine, potvrdio je za Klix.ba rukovodilac službe za izgradnju TE Banovići Avdija Mumić.

Mumić je kazao da pripremne aktivnosti na realizaciji projekta TE Banovići teku predviđenom dinamikom.

Trenutno je u toku zatvaranje finansijske konstrukcije s konzorcijem kineskih banaka, a koji predvodi Industrial and Comercial Bank of China (ICBC).

Vrijednost cjelokupnog projekta, prema Mumićevim riječima, iznosi blizu 305 mil EUR, od čega će 85% finansirati kineski konzorcij banaka, a preostalih 15% domaće banke.

- Trenutno vršimo pročišćavanje svih ugovora. Ugovor u vezi s 85% finansiranja bi do kraja ovog, eventualno početkom idućeg mjeseca, trebao biti parafiran u Kini, kao i ugovor vezan za domaće banke. Nakon parafiranja, ugovori prvo idu na odobrenje Vladi FBiH, a potom i Federalnom parlamentu. Nakon prolaska faze odobravanja, krenut ćemo i u potpisivanje ugovora -istakao je Mumić.

Paralelno s potpisivanjem ugovora, Federalnom ministarstvu prostornog uređenja bit će upućen zahtjev za izdavanje načelnog odobrenja za izgradnju, a Mumić ističe da bi ovaj dio trebalo da bude završen do kraja ljeta.

- Nakon toga bismo počeli nivelaciju terena, postavljanje ograda oko prostora za građenje, kao i sve usputne radove. Nakon toga, do kraja ove godine moglo bi se očekivati da počne izvođenje radova na izgradnji TE Banovići - dodao je Mumić.


Prema dokumentaciji, termoelektrana snage 350 MW će zadovoljiti sve smjernice EU iz oblasti ekologije i energetske efikasnosti.

- Predviđeno je spaljivanje uglja u tzv. flidiziranom sloju, a to je jedan sasvim novi sistem spaljivanja uglja koji se pojavio u posljednjih 15-ak godina. Ovakav način spaljivanja garantuje jedan drugačiji razmak u kvalitetu uglja, odnosno on ne mora uvijek biti kvalitetan - pojasnio je sagovornik portala Klix.ba.

Predviđeno je da radovi na gradnji traju 40 mjeseci, a ukoliko počnu u predviđenom roku, TE Banovići bi u rad trebala biti puštena 2021. godine
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.