NavMenu

Elektroprivreda BiH otvorila besplatnu punionicu za električna vozila

Izvor: biznis.ba Utorak, 06.06.2017. 14:31
Komentari
Podeli
(Foto: Matej Kastelic/shutterstock.com)
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine besplatno je na raspolaganje stavila punionicu za električna vozila ispred zgrade Direkcije u Sarajevu, u želji da širi priču o vozilima na alternativna goriva koja imaju brojne prednosti.

To preduzeće je za početak počelo koristiti dva električna vozila koja su predstavili danas u okviru trodnevnog sajma energetike Energa, u sklopu konferencijskog dijela Dani Elektroprivrede BiH.

Iako takav automobil košta znatno više, npr. ako je dizel 50.000 KM, električni je više od 90.000 KM, u ime EPBiH
- Sektora za strateški razvoj, Adnan Bosović je kazao da je ovakve automobile znatno jeftinije održavati, a da na 100.000 kilometara troše do dvije KM električne energije.

- Cijena će svakako padati masovnom proizvodnjom, ali za početak sve razvijene zemlje, pa i susjedna Hrvatska, uvele su poticaje za ovakve automobile, jer su prepoznale prednosti - rekao je Bosović, te naglasio da sve elektroprivrede Evrope vide sektor transporta kao novo tržište.


Pojasnio je da postoje tri vrste punjenja koje podržava gotovo svaki električni automobil.

Prvi je tokom noći, putem kućne utičnice, drugi, kakav je i ispred Direkcije Elektroprivrede BiH, je srednje brzi punjač putem kojeg se automobil puni nekoliko sati, a treći je ultra brzi način koji automobl puni za 20-ak minuta.

- Ovo su automobili budućnosti i u svijetu je njihova zastupljenost svake godine duplo veća - dodao je Bosović.

Rekao je da će punionica koju je Elektroprivreda BiH stavila na raspolaganje besplatno biti dostupna do daljnjeg, u promotivne svrhe.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.