NavMenu

JKP Sana iz Sanskog Mosta stalo na noge - Preduzeće u stečaju vratilo skoro polovinu dugovanja

Izvor: Capital Ponedjeljak, 08.05.2017. 09:29
Komentari
Podeli
(Foto: kanvag/shutterstock.com)
Javno komunalno preduzeće Sana iz Sanskog Mosta, tri godine nakon uvođenja stečaja, sada posluje na zdravim osnovama, a u proteklom periodu vraćena je gotovo polovina dugovanja prema komitentima i zaposlenicima.

Prema riječima Faruka Alagića, tehničkog direktora ovog preduzeća, vremenom je postignuta redovnost u isplati plata i toplih obroka zaposlenicima i njima se sukcesivno isplaćuju zaostala dugovanja.

On je dodao kako je u planu i nabavka novog kamiona za odvoz smeća, te parkomata, a ukupna vrijednost ove investicije iznosiće 100.000 maraka.

Prema riječima Mehmeda Kasića, stečajnog upravnika u ovom preduzeću, bilo je neophodno da se obave bolni reformski zahvati kako bi se omogućio opstanak firme.

Prema njegovim riječima broj zaposlenih u preduzeću smanjen je sa nekadašnjih 76 na 47 radnika, što je ocijenjeno kao optimalan broj za obavljanje osnovnih radnih zadataka. On je istakao kako se planira i reorganizacija za izlazak firme iz stečaja, što će omogućiti prijavljivanje na tendere, te dobijanje novih poslova. Radnici koji su bili tehnološki višak, prijavljeni su na biro za zapošljavanje, te su u periodu od godinu dana ostvarivali novčanu nadoknadu za nezaposlenost.


Stečaj u ovoj firmi pokrenut je na zahtjev povjerilaca zbog velikih dugovanja u iznosu od preko 2,5 mil KM, koje preduzeće nije bilo u stanju redovno izmirivati. U proteklim godinama, zbog teške ekonomske situacije, ovu firmu su često potresali štrajkovi zaposlenih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.