NavMenu

Zašto u BiH nema kontrole uvoza naftnih derivata?

Izvor: RTRS Petak, 07.10.2016. 12:09
Komentari
Podeli
(Foto: Pix One/shutterstock.com)
Ko kontroliše tržište naftom i naftnim derivatima u BiH? Uvoz lož-ulja iz godine u godinu raste, a od ukupnog uvoza samo 2% derivata se kontroliše. BiH nema terminale, pa derivati direktno idu u rezeorvoare.

Uvoznici goriva u BiH, za razliku od zemalja EU i regiona, nemaju zakonsku obavezu da uvezeno gorivo skladište na terminalima, kao što je to slučaj u Hrvatskoj i Srbiji.

Sve je počelo 2009. godine kada su izmjenom zakona, na već postojeće akcize, uvedene dodatne za puteve, na sve derivate, osim lož-ulja. Tada uvoz dizela počinje drastično da opada, a lož-ulja da raste.

- Mi kontrolišemo da li su uvoznici izmirili sve obaveze prema državi u smislu da li su platili porez, i sve ostale zakonom propisane namete. Ne vršimo kontrolu i nemamo obavezu da ih zadržavamo na granici to radi nadležna inspekcija - kaže Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U Inspektoratu uvjeravaju da su kontrole redovne. Tako su prošle godine kontrolisali 1.102 uzorka od kojih samo 13 nije bilo ispravno.

- Uzorkovanje se odvija u okviru ljetnog i zimskog monitoringa u okviru kojeg inspektori uzimaju po jedan uzorak goriva koji se prometuje na stanici - istakla je Dušanka Makivić, portparolka Republičkog inspektorata.

S obzirom na to da je niz afera pokazao da preko granica BiH curi nekvalitetno gorivo, neophodne su strože kontrole. Јedna od posljednjih afera jeste i uvoz u BiH, preko luke Ploče, dvije hiljade tona dizela D2 iz Albanije, koji bi navodno trebalo da se proda kao dizel D4.


U susjednoj Hrvatskoj svaka cisterna mora da prođe kontrolni terminal. U Srbiji su uveli i dodatna markiranja naftnih derivata. Za razliku od regiona koji ima 100 odstotnu kontrolu naftnih derivata, u BiH to je tek 2 odsto. Možda je i to razlog zbog kojeg je proteklih godinu u BiH uvezeno skoro četiri puta više lož-ulja nego u Srbiju. Kontrola kvaliteta i zaštita domaćeg tržišta ostavljena je na milost i nemilost distributerima, izvijestio je RTRS.

Kontrola na granici obavlja se za svakog uvoznika pojedinačno, na osnovu podataka o uvozu iz prethodne godine. I tome su uvoznici stali u kraj, pa tako jedne godine gorivo uvozu preko Federacije, a druge - preko Republike Srpske.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.