NavMenu

Teslićki Zrak staje na noge - Uskoro registracija nove firme i izmirenje duga povjeriocima

Izvor: Capital Nedjelja, 25.09.2016. 16:44
Komentari
Podeli

(Foto: Nonwarit/shutterstock.co)
Republika Srpska i Srbija za 15-ak dana moći će da pokrenu proceduru formiranja novog preduzeća na imovini Zraka iz Teslića u stečaju, nakon što je Skupština povjerilaca u petak i definitivno potvrdila plan reorganizacije ove nekada uspješne firme namjenske industrije.

Ovo je jedan od rijetkih stečajnih postupaka u RS koji se završava reorganizacijom, a ne likvidacijom.

Planom reorganizacije Zraka predviđeno je da firma Direkcija KS iz Beograda, koja je u stooodstotnom državnom vlasništvu, uloži oko milion KM čime postaje vlasnik 51% novooformiranog preduzeća, dok će fondovi u RS i Poreska uprava svoja potraživanja od Zraka pretvoriti u kapital tako da će RS imati 49% vlasništva.

Stečajni upravnik Zraka Milan Žigić potvrdio je za Capital da će nakon što sud donese odluku o pravosnažnosti plana, a što očekuje za 10 do 15 dana, novi vlasnici moći da registruju firmu i izmire povjerioce.

- Nova firma će preuzeti imovinu Zraka, a novcem koji je beogradska firma uplatila biće izmirena dugovanja prema povjeriocima koji svoja potraživanja nisu pretvorili u kapital. Povjeriocima iz višeg isplatnog reda potraživanja će biti isplaćena u 100% iznosu, dok će povjeriocima iz opšteg isplatnog reda biti isplaćeno 41% potraživanja, a oko 500.000 KM će biti uloženo u modernizaciju kapaciteta - kazao je Žigić.

Rekao je da će novo preduzeće nastaviti dosadašnju djelatnost, a da će u zavisnosti od potreba zapošljavati nove radnike. Firma trenutno ima 20 zaposlenih s obzirom na to da i u stečaju obavljaju neke poslove upravo za Direkciju KS.

Zrak je u stečaj otišao 18. novembra 2013. godine. Vlada RS je tokom 2012. godine pokušala da nađe kupca za Zrak, ali u tome nije uspjela, pa je ovo nekada uspješno preduzeće otišlo u stečaj. U trenutku otvaranja stečaja radnicima Zraka nije bilo isplaćeno 17 plata.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.