NavMenu

Banjalučka Toplana koristiće podzemne vode umjesto gradske - Najavljene značajne uštede

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 25.09.2016. 16:34
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
U krugu gradske Toplane u Banjaluci u toku je ugradnja dva rezervoara zapremine po 250.000 litara i opreme za hemijsku pripremu vode, koja će omogućiti smanjenje troškova poslovanja ovog preduzeća.

Potvrdio je to direktor Toplane Mićo Milovanović i dodao da bi sistem trebalo da bude u funkciji od 1. oktobra.

- Riječ je o investiciji koja je vrijedna 250.000 KM i koja će nam omogućiti da od ove sezone grijanja više ne kupujemo vodu za punjenje našeg toplovodnog sistema od gradskog Vodovoda već ćemo koristiti podzemne vode - objasnio je Milovanović.

Istakao je da će time Toplana postići drastične uštede, jer će, kako je precizirao, cijena podzemne vode biti 65 puta manja od cijene vode gradskog Vodovoda.

- Naknada za vodu koju smo plaćali Vodovodu bila je 1,95 KM po metru kubnom, a, prema našim procjenama, naknada po kubiku podzemne vode bi iznosila tri feninga - kazao je Milovanović.

Smatra da je riječ o jednom od najunosnijih ulaganja ovog komunalnog preduzeća.

- Procijenili smo da ugradnjom rezervoara, iskorištavanjem podzemnih voda i drastičnim smanjenjem gubitaka na mreži troškovi koji se odnose na vodu, a koji su u prošlosti dostizali i do 4 mil KM, u ovoj sezoni neće biti veći od 100.000 KM - naglasio je Milovanović.

Napomenuo je da su prije početka sezone grijanja prvi put ispitali kompletan cjevovod.

- Otkrili smo oko 50 kvarova i kritičnih mjesta gdje bi sigurno došlo do pucanja tokom zime i sve to smo sanirali - naveo je Milovanović.

Podsjetio je da Toplana ima dovoljne količine mazuta za normalan početak sezone.

- Prošle sezone potrošili smo 15.000 tona mazuta, a procjena je da će nam ove trebati 17.000 tona. Za dvije mini-kotlovnice na Starčevici i u Kočićevom vijencu najvjerovatnije će nam trebati između 17.000 i 20.000 tona drvne sječke. Potrebne količine su već pripremljene - kazao je Milovanović.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.